Патријарх Порфирије: Никакви геополитички интереси нису важнији од човека па макар он био и православни Србин!

Published On: 31/05/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије поручио је вечерас на молебну у Саборном храму српског народа на Врачару, пред стотинама верних који су дошли да се поклоне моштима Светог владике Николаја Српског, да никакви овоземаљски геополитички интереси нису важнији од човека па макар он био и православни Србин.

– Молимо се Светом владики Николају да се он моли Господу да Господ благодаћу својом просветли ум оних који имају моћ и силу овог света и да загреје срце њихово, да разумеју и осете да профит није важнији од човека, од било ког човека, од човека било које боје коже, од човека било које вере, од човека без обзира ком народу припада, па и од човека који припада српском народу, да разумеју и осете да профит није важнији од човека па макар он био и православни Србин! Нису важнији од човека, па макар он био и православни Србин, никакви овоземаљски геополитички интереси! Нека Господ просветли њихов ум и загреје њихово срце да разумеју да и наша браћа и сестре на Косову и Метохији имају потребу, али и право, да на својој земљи живе у миру и међусобном разумевању са другима, да имају право да не буду прогањани, да им се не отима имовина, да им се не спаљује летина, да им се не руше гробља, да их нико не гони, да им нико не убија децу – поручио је патријарх Порфирије и нагласио:

– Одувек на Косову и Метохији, на земљи која је наша слава и наш крст, али и наше васкрсење, наш народ живи са другим народима и увек је знао да живи заједно са тим народима, да поштује све оно што су обичаји, што је вера, што је биће тих народа, али исто тако је увек имао потребу да – у најмању руку, ако не прожимајући се са тим народима – живи поред њих. Молимо се Господу Богу молитвама Светог Николаја да нам изведе своју благодат на све нас у покајању и у смирењу, у трпљењу и стрпљењу. Молимо Њега да онда када смо слаби да Он истине и правде ради буде у нама и са нама како бисмо га славили и сада и увек и у векове векова. Амин!

***

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служиће сваког дана до недеље 4. јуна, када Црква слави Силазак Светог Духа на апостоле, са почетком у 18 часова у храму Светог Саве на Врачару пред моштима Светог владике Николаја Српског молебан за благословени мир међу људима. Његова Светост Патријарх г. Порфирије позива сав верни народ да умножи молитве за мир на Косову и Метохији.

Извор: spc.rs

 

Најновије вести