Владика Никодим: Само кроз љубав према ближњима можемо да докажемо да смо истински ученици Христови

Published On: 01/06/2023

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 28. маја 2023. године света архијерејска Литургија у Врлици.

Након читања Светога Јеванђеља Епископ Никодим се обратио верном народу тумачећи јеванђељске речи:

Драга браћо и сестре, чули смо малопре у Јеванђељу да Господ каже да идемо и да научимо све народе у име Оца и Сина и Светога Духа. То су речи које је Господ изговорио апостолима, а они су предали својим ученицима, а њихови ученици су то предали својим ученицима, то јесте Светим Оцима, а данас, драга браћо и сестре, ми и прослављамо Свете Оце Првог васељенског сабора, оне који су утврдили веру у Тројединога Бога, који су утврдили веру у Оца и Сина и Светога Духа – Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога.

Ти оци су пренели веру својим ученицима, а ученици су били епископи, и до дана данашњег како клирици, тако и верни људи, требамо да се држимо вере у Тројединога Бога, Бога Оца Бога Сина и Бога Духа Светога, те да живимо и држимо све оно што је Господ у Јеванђељу рекао. Наш велики патријарх Павле сумирао је то у пар речи: да будемо људи, да будемо људи овде на земљи, да будемо они који следују те речи, који се уподобљавају у свему самоме Господу, а који је себе толико унизио и оставши Бог на себе је преузео и човечанску природу и како каже Свети Отац Јустин Ћелијски постао је Богочовек Исус Христос. Он ходивши међу нама људима, сам Бог ходивши међу нама људима нам је, драга браћо и сестре, оставио заповести кроз своје учење, кроз своје приче, на који начин и како и ми треба да живимо, а већином све те заповести су се тицале на који начин се ми треба да односимо према својим ближњима, да ли смо нахранили онога који је гладан, да ли смо напојли онога који је жедан, да ли смо обилазили оне који су затворени, оне који су у болницама и тако даље.

Све у свему, браћо и сестре, само кроз љубав према ближњима можемо да докажемо да смо истински ученици Господа нашег Исуса Христа, да смо они хришћани који треба да носимо то велико име, они који испуњавају те заповести и труде се да покажу овоме свету, који у злу лежи, да је једина нада за нас и једини циљ Царство Небеско.” – рекао је владика Никодим који је поздравио верни народ и захвалио се онима који су несебично давали и дају дар за осликавање и уређење храма у Врлици, те том приликом обавестио верни народ да ће се 30. јула 2023. године служити Света Архијерејска Литургија и свечано обавити освећење фресака у храму Светог Оца Николаја у Врлици.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести