Волонтери ВДС у КЦС

Published On: 01/06/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 31. маја 2023. године у Патријаршијском двору у Београду групу волонтера Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке, које је предводио викарни Епископ топлички г. Петар, координатор свих добротворних активности Архиепископије београдско-карловачке, заједно са др Дејаном Марковићем са Клинике за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије и г. Данилом Тврдишићем из Министарства здравља.

Владика Петар је упознао Његову Светост са новим хуманитарним пилот-пројектом Српске Православне Цркве, којим је предвиђено да волонтери Верског добротворног старатељства на Клиници за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије помажу медицинском особљу у свакедновној бризи о болесницима у немедицинским пословима. Предвиђено је, исто тако, да волонтери претходно прођу програм обуке за овај одговоран посао. Др Марковић је представљајући овај пројекат Његовој Светости г. Порфирију, изразио очекивање да ће се у наредним месецима сарадња са Верским добротворним старатељством проширити и на друге клинике наше највеће медицинске установе, док је г. Тврдишић рекао да Министарство здравља увиђа значај и корист волонтерскиг рада у болницама, те стога у пуној мери подржава пројекат и захваљује Цркви што га је покренула.

Његова Светост Патријарх г. Порфирије је изразио велико задовољство радом Верског добротворног старатељства у целини, а посебно представљеним пројектом који потврђује човекољубиву улогу Цркве у друштву. Патријарх је, с тим у вези, говорио и о сличним искуствима и ангажовању Цркве и хришћана у помоћи медицинским радницима у другим православним и хришћанским земљама са којима је упознат и о чему има високо мишљење. Волонтери у медицинским установама могу користити двоструко, пре свега болесницима којима пажња, топла хришћанска реч и индивидуална помоћ могу битно олакшати болничке дане, али и медицинском особљу које је изложено напорима и стресу у обављању најхуманијег посла. Стога је, нагласио је Патријарх, свака помоћ медицинском особљу веома драгоцена и Црква високо цени добровољни рад у болницама.

Извор: spc.rs

Најновије вести

Повезане вести