Патријарх Порфирије: Вера чини све оно што не може ум

Published On: 02/06/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 1. јуна 2023. године молебан за благословени мир међу људима пред моштима Светог владике Николаја у храму Светог Саве на Врачару.

– И вечерас нас је сабрао Свети владика Николај да се помолимо за мир на Косову и Метохији, да Господ благодаћу својом учини да престану прогони наше браће и сестара на Косову и Метохији, да престане рушење светиња, гробова, отимање имовине, да по речима Светог апостола Павла сви дођу у познање истине, да у познање истине покајањем дођемо и ми и они који нас виде као вишак себи и они који нас гоне. Све што не може човек, може благодат Божја. Може се то вером и молитвом, јер тамо где има вере и молитве, има и благослова и благодати Божје. Зато је Свети владика Николај читав свој живот ставио на крст и распео се за свој народ како би народ учио вери православној, како би га научио молитви, јер је знао да и философија, и наука, и уметност јесу потребни и благословени неретко, али да нису довољни и да не могу човеку да дају смисао, радост, истину, пуноћу живота, да га не могу одвести у Царство Небеско и да му не могу открити тајну присуства Божјег у нама, међу нама, у свету око нас. Вера чини све оно што не може ум човеков да замисли и што не може срце човеково да пожели. Вера ако је макар као и зрно горушичино и горе премешта – беседио је патријарх Порфирије.

У крипти Спомен-храма Светог Саве на Врачару уследило је предавање протођакона Љубомира Ранковића, једног од најбољих познавалаца подвига Светог владике Николаја, под насловом „Над тајнама личности и дела Светог владике Николаја“.

Најновије вести