Патријарх српски Порфирије примио министра Ђорђа Милићевића

Published On: 07/06/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 7. јуна 2023. године у Патријаршијском двору у Београду г. Ђорђа Милићевића, вршиоца дужности министра просвете и министра без портфеља задуженог за односе са дијаспором.

На почетку разговора, који је протекао у срдачној атмосфери, патријарх Порфирије је изразио забринутост у име Српске Православне Цркве, али и осталих традиционалних цркава и верских заједница у Србији, поводом чињенице да годинама уназад није конституисана Комисија за Верску наставу у школама, орган Владе Републике Србије који је једини надлежан за питања Верске наставе. Такође, Његова Светост је нагласио и чињеницу да је Верска настава из статуса предмета деградирана у статус програма, као и да након више од две деценије од враћања Верске наставе у просветни систем Републике Србије радно-правни статус вероучитеља још није решен.

У наставку разговора високи гост је Патријарха српског упознао са активностима и пројектима Владе Републике Србије у области односа са српском дијаспором, при том нагласивши незаобилазну и одлучујућу улогу Српске Православне Цркве у обједињавању Срба у расејању и очивању српског националног идентитета, вере, традиције и културе. У том смислу, министар Милићевић је позвао Његову Светост да благослови учеснике Видовданског сабора дијаспоре, који ће бити одржан 1. и 2. јула у Београду. На најзначајнијем скупу те врсте у последњих неколико деценија, представници скоро 250 српских организација и удружења из расејања имаће јединствену прилику да изнесу планове и решења као би се створиле још чвршће везе између матице и дијаспоре. – Дијаспора представља огромно благо нашег народа, а њен сигурно најлепши драгуљ су деца и млади. Стога младе генерације у расејању морамо да подржимо и охрабримо да остану повезане са својим коренима. Стварање чврсте везе матице и дијаспоре представља највећи државни и национални интерес – истакао је министар Милићевић, који је најавио низ пројеката за младе из расејања у културно-уметничким, спортским и научно-образовним областима, у сарадњи са локалним самоуправама под покровитељством Владе Републике Србије.

На крају разговора, Његова Светост је закључио да питања која се тичу верског и националног идентитета нашег народа у матици и расејању представљају суштинску бригу Српске Православне Цркве, као и да је једини испараван начин њиховог решавања конструктивна сарадња државе и Цркве.

Пријему су присуствовали Преосвећени Епископ марчански г. Сава, шеф Кабинета Патријарха српског, и свештеник Стеван Јовановић, помоћник председника Одбора за Верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

Извор: spc.rs

Најновије вести