Варшава: Тамо где је Дух Божји тамо је Црква и свака благодат

Published On: 08/06/2023

Свеноћним празничним бденијем, као и светом Литургијом на Педестницу, празник Силаска Светог Духа на апостоле, у Саборном храму Свете Марије Магдалене у Варшави началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит варшавски и све Пољске г. Сава уз саслужење свештенства Саборног храма.

Беседу је произнео протојереј Андреј Левчак, који је нагласио: – Црква и благодат Светог Духа су тамо где се одржава континуитет апостолског прејемства. Где је Црква, тамо је и Дух Божји; а где је Дух Божји тамо је Црква и свака благодат. Јер Дух је Истина. И поред људских слабости међу свештенством, који треба да буду узор верницима, светост Цркве остаје неоспорна. За верни народ треба да буде велика част што припада Једној, Светој, Саборној и Апостолској Цркви.

После свете Литургије митрополит Сава је служио велико повечерје са коленопреклоним молитвама. У словенској традицији, зелена је литургијска боја периода Педесетнице која символише живот и благодат Светог Духа. Према локалном предању Православне Цркве у Пољској, на дан Свете Тројице унутрашњост храмова се украшава брезовим гранчицама, а под се прекрива цвећем и травом.

Извор: orthodox.pl

Најновије вести

Повезане вести