Епископ Методије освештао обновљену цркву Светог Николаја у Горњем Ораховцу

Published On: 09/06/2023

На празник Светог апостола Карпа, у четвртак 8. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије обавио је велико освећење обновљеног храма Светог Николаја Мирликијског, у Горњем Ораховцу, у парохији ораховачко-перашкој, а потом одслужио свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства Епархије будимљанско-никшићке.

Светом чину освећења претходило је сабирање у 6 часова и заједнички одлазак од цркве Светог Ђорђа у Доњем Ораховцу ка цркви Светог Николе.

Након одслужене Литургије, освештан је и преломљен славски колач.

Речима архипастирске беседе обратио се Преосвећени епископ Методије, благосиљајући сабрани верни и пожелио да им на здравље и на спасење буде овај диван и благословен дан, када се обновљена светиња Светог Николе освештала изнова:- Тамо гдје је текло и капаће, тако је народ увијек говорио. Гдје се коленопреклона молитва, као огњени стуб узнијела једном, ту ће се, увијек, око тог мјеста сабирати богочежњиве душе жедне и гладне истине и правде Божје и милости и благодати Божје. Ми смо у овим празницима тројчинданским још увијек, то је благодат Духа Светог коју прослављамо, Духа Светог као треће лице Свете Тројице којег је Господ наш Исус Христос обећао ученицима својим, да ће га ниспослати као Утјешитеља и да ће Он бити с нама у све дане, до свршетка вијека, до другог и славног, а и страшног доласка Христовог.

-Ова светиња овдје, ако  Бог да, да увијек буде похођена, натапана молитвама дивних боготражитељских душа, које сљедују Христу Богу нашем, молећи помоћ од Светог Николаја, дивног светитеља, милостивог и за своје душе а и да не будемо само специјалисти само за своја спасења, него увијек саборно једни друге да потпомажемо, као уз ову страну, док смо јутрос ишли, једни друге ишчекивали, освртали се и гледали да ко не посустане и да му се помогне да сви до циља дођемо заједно“, казао је Владика, додајући да ако сви скупа не дођемо на оно мјесто гдје смо кренули џаба се појединачно трудимо, истакао је владика Методије и додао:

-Западна култура, углавном, његује самоћу, индивидуалца. Они сами играју и плешу, не хватају се у коло као ми, али то се слабо прима и хвала Богу што је тако међу нашим народом, поготово онај ко је близак својој традицији, својој вјери православној и обичајима које смо примили од наших старих, које су нам пренијели  с кољена на кољено. Томе нас Христос и јеванђеље учи, дакле, само саборности, јер наш смисао живота је живот у заједници, а не сам. Никад се не може човјек који је саздан и предвиђен да живи саборно и у заједници навићи да живи сам, бесједио је Његово Преосвештенство, напомињући да у тим економски успјешним западним земљама људи нису срећни и да опака болест изгубљеног смисла живота разједа њихове душе па дижу руку на себе, иако живе у изобиљу, високим стандардима и законски сређеном, спољашње гледано, начином и стилом живота.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести