Архијерејска Литургија у манастиру Успења Пресвете Богородице у Химелстиру

Published On: 11/06/2023

У недељу Свих Светих, 11. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ диселдорфски и њемачки г. Григорије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Химелстиру (Хилдесхајм).

Празнична беседа Владике Григорија:

У име Оца и Сина и Светога Духа. Драга браћо и сестре, док слушате ово Јеванђеље и чујете ријечи које изговара Господ Исус Христос, било би добро да се као људи уплашимо, јер нам говори кроз разговор са ученицима и апостолима, да сваки онај који се не одрекне свега и стави Њега изнад свега није Њега достојан… Ако мало пажљивије читамо овај одјељак, онда ћемо видјети да се ствар на крају разрјешава врло чудно. Апостоли, који су се одрекли свега, и куће, и жене, и дјеце, и родитеља, и пошли за Њим, биће постављени на дванаест престола да суде над дванаест племена, тачније да суде свим људима.

Затим, сасвим изненада Господ каже многи први биће посљедњи и многи посљедњи биће први… Ако се дубље замислимо над овим ријечима и промислимо о себи самима схватићемо да смо понегдје први, најчешће у нечему што људи виде, нпр. први сам као Епископ Цркве у овој Епархији, неко је први у нечему другом итд. али у многим стварима које људи не виде ми смо често посљедњи. Исто тако постоје посљедњи које нико не виде као прве у многим стварима које се виде а они су први у стварима које се не виде. Ова прича јесте компликована за разумјевање, али да бисмо је иколико могли разумјети треба да схватимо како Господ говори ако волиш свој дом, ако волиш оца и мајку, жену и дјецу, већма него Мене онда си заборавио ону истину, да су ти, и твој отац, и твоја мајка, и твоја жена, и твоја дјеца смртни и да сви могу да умру, али ако Њега има ту, ако је Он међу нама онда сви могу да буду живи.

Зато Њега морамо да волимо изнад свега. Он то препоручује, Он не наређује… Ако би човјек хтио да буде мудар у овоме свијету нека увијек себе ставља на посљедње мјесто и онда ће се догодити да ће први бити, не по личној жељи него по вољи и милости Бога… Јуче смо имали турнир у фудбалу, и вјероватно су многи мислили да ће бити први али то нису били, чак су били посљедњи, други су мислили да ће бити први па су у томе и успјели али то не значи да су у свему први, него да су први само у једној ствари. Можеш, као што смо рекли, да буде први у нечему али посљедњи у нечему другом. Када дође Суд, о коме говори Христос, све ће мјерити и може исход мјерења да буде врло незгодан. Можеш бити први у неком спорту а посљедњи као брат или пријатељ, можеш да будеш посљедњи у спорту или послу а да будеш први као човјек, да будеш први брат, отац, мајка, сестра… зато је важно да се такмичимо да будемо први у оном у чему нас Бог позива да будемо први. То је љубав, љубав према Богу и љубав према ближњима. Христос због тога каже ако не волите Мене више од свих, нећете моћи да волите друге, своје ближње, јер је истинита она ријеч која каже да онај који каже да воли ближњега свога а не воли Бога лажан је, и истине нема у њему. Исто тако је истинита ријеч да овај који каже да воли ближњега а не воли Бога и он је лажан, јер није могуће вољети ближњега а не вољети Бога и није могуће вољети Бога а не вољети ближњега свога. Бог вас благословио и да нам Бог дарује да се на овој служби учимо слушајући ријечи ове молитве и ријечи Јеванђеља, амин.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Најновије вести