Епископ Методије: Ко следују за Христом, следују за човјекољубљем

Published On: 11/06/2023

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 11. јуна 2023. године, у прву недјељу по Педесетници – Свих Светих, када наша света Црква молитвено прославља Свету преподобномученицу Теодосију Тирску и Петровске покладе, свету архијерејску Литугију на темељима храма Свих Светих, на Великом пијеску код Бара, чиме је ова старохришћанска светиња прославила храмовну славу.

Сабраним свештенослужитељима и бројном верном народу архипастирском беседом обратио се Преосвећени епископ Методије, говорећи о данашњем празнику и слави, у којој су, како је навео, сабране славе свих Светаца.

-У овом свијету, који је по својој суштини, ипак, добар, јер Бог све што је створио, видио је да је добро и благословено, али он сада у злу лежи, у лажи и лицемјерству. Зато они који следују за Христом то значи да следују за истином, правдом и добротом, милосрђем, човјекољубљем, а то је оно што је сада, у овом свијету, који се завалио у овом блату зла и гријеха, недопустиво и неприхватљиво. Зато Господ каже да ко смогне храбрости и призна Њега као Бога, и стане на страну Његову, то значи на страну истине, правде и доброте, тога ће и Он признати на Небу.

-То значи да ће они, који признају Њега овдје и стоје на страни истине, доброте и правде, неминовно бити гоњени, они ће морати да узму крст свој, али не онај крст који смо сами себи сакројили, одредили и нашли мјеру какав треба да нам буде па да га понесемо, него то је крст који су нам други дали и натоварили, а који треба смјерно, трпељиво, са дубоком вјером и надом у Бога да носимо у овом животу и у овом свијету, беседио је Његово преосвештенство и додао:

-Никако Бог не тражи од нас да се ми некога, поготово наших најближих, овдје, у овом свијету, одричемо. Он каже: Нисам дошао овдје да донесем мир, него мач, раздјељење, а то је у ствари Његова ријеч, Његова наука која је иста у све вјекове, али се исто не прима у сваком срцу. Неко ко повјерује у њу и она падне као сјеме на добру земљу и плод донесе и тај који крене за истином, правдом и добротом и љубављу Божјом, тај ће, сигурно, имати противљења у овом свијету од оних за које су те ријечи и наука јеванђељска неприхватљиви.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Најновије вести