Епископ Кирил богослужио у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици

Published On: 12/06/2023

У Недељу Свих светих, прве недеље по Тројичиндану, 11. јуна, 2023. године, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, свету архијерејску Литургију је служио Преосвећени Епископ буеносаирески и јужно-централно амерички г. Кирило, изабрани администратор Митрополије загребачко-љубљанске.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Далибор Милаковић; протојереји Миладин Кнежевић, Жељко Ћалић, Бранко Вујачић, Никола Пејовићо; као и ђакон Зарија Вуковић. На Литургији певали су и одговарали чланови мешовите певнице при Саборном храму, као и чланови црквеног хора Саборног храма Свети апостол и јеванђелист Марко који је под вођством дирингетице мр Људмиле Радовић.

Непосредно пред свету тајну причешћа сабранима обратио се Епископ буеносаирески и јужно-централно амерички г. Кирило који се осврнуо на сами извор светости и извор живота којим сви постају свети, а то је како он подсјећа Господ Исус Христос:-Ко је то свет? Наравно да је свет Господ Бог наш како и наше црквене пјесме објављују, и Он је једини свет по природи. Њему приписујемо најбоља својства и премудрост и силу и разум и светост и све оно што човјек може да примисли и изговори својим ријечима. Како је Господ извор живота, тако је и извор светости.

Владика Кирило је подсетио и на то да нека бића која је Бог створио као добра ипак нису заблагодарили Богу на томе дару, те да се од тренутка њиховог одступања од Бога појам живота, битисања и светости не поклапа:-Међутим нека бића која је Он створио као добра, нијесу заблагодарили Богу за ту светост и за тај живот, за тај велики дар којим нас је обдарио када нас је створио из ничега, него су по својој добровољној вољи, по свом слободном опредјељењу постали зли. Та бића они су извор сваке лажи, неистине, неправде, извор сваког зла. Од тада, од њиховог одступања од Бога, појам се живота, битисања и светости не поклапа. Дакле, ако је у почетку све било добро, како је Господ и све створио добро, све лијепо, прекрасно у рајском стању, послије гријехопада и одступања бића од извора светости и живота од тада се битисања и светост – добро не поклапа, већ се десила раздвојеност бића – на добро и на зло.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса

Најновије вести