Икона Богородице Млекопитатељнице у Цетињском манастиру

Published On: 17/06/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас у Цетињском манастиру молебни канон пред иконом Богородице Млекопитатељнице коју је манастиру на дар послао монах Никодим из Карејске испоснице на Светој Гори.

Икону су на Цетиње донели игуман острошки архимандрит Сергије (Рекић) и  новинар и публициста Мишо Вујовић са групом светогорских поклоника.

-Припала ми је велика част и задовољство да у име оца Никодима, једног од највећих светогорских подвижника данас овдје, гдје је утемељена црногорска држава и у Митрополији која је сачувала континуитет Српске Цркве кроз све вјекове турског ропства предам ову чудотворну икону, рекао је г. Вујовић. Такође, г. Вујовић је подсетио да је ту икону Свети Сава донео у 13. веку из Свете земље, из манастира Светог Саве Освећеног, где је шест векова живио аманет да ће једног дана доћи племић царског рода и порекла коме треба да се преда та икона, икона Тројеручица и игумански штап – патерица и на крају додао:- Осјећам велико задовољство што ће данас ову светињу украсити још један свети бисер са Свете Горе, из испоснице у којој молитва непрекидно траје двадесет и четири сата већ осамсто и нешто година.

Митрополит Јоаникије је рекао да се ради о чудесном и по нашем миљењу незаслуженом дару са најсветијега мјеста – Свете Горе Атонске из испоснице Светога Саве.

-Вјерна копија чудотворне иконе Млекопитатељнице коју је Свети Сава донио из манастира Светог Саве Освећеног и коју је приложио своме манастиру Хиландару, гдје се од тих давних времена приносе Богу и Пресветој Богородици непрестане молитве. Заиста од срца благодаримо нашем драгом монаху Никодиму Хиландарцу, настојатељу испоснице Светог Саве, великом подвижнику и молитвенику за цијелу православну васељену, који је благоизволио да ову чудотворну икону пошаље Цетињском манастиру, рекао је Митрополит Јоаникије.

И ево, икона нам је стигла љубављу нашега брата Никодима, и трудом нашег игумана острошкога Сергија, брата Миша Вујовића и господе Крста, Александра, Драгана и Милоша, који су је допратили од испоснице Светога Саве до Цетињског манастира, све са Божијим благословом. И то је била једна велика и чудесна литија коју су пратили анђели Божји, јер ова светиња гдје год дође – доноси цијело небо, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести