Владика Херувим: Из Литургије извире саборност и јединство

Published On: 19/06/2023

У недељу Другу по Духовима, на празник Светог Петра Коришког, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира и протођакон Војислав Николић.

-Када смо у литургијској заједници заправо смо у радости и љубави, сједињени у Телу и Крви Господњој. Све ово нам се даје да осетимо Божије присуство, подстицај је да живимо по заповестима Господњим које нас воде у Царство Небеско. Из Литургије извире саборност и јединство, а да нам Јеванђеље открива основ Божије педагогије – љубав. ”Јеванђеље је најсавршенија књига и највећа љубав коју човек може да спозна долази нам из Јеванђеља. Закон Божији даје слободу да по својој савести изабере оно што је најбоље за њега, а најлепши цвет сигурно јесте Господ Исус Христос, истиче епископ Херувим и додаје:

-Данашње Јеванђеље нам говори да је Господ рибаре учини апостолима. Апостоли су ишли по свету, проповедали Реч Божју, сејали семе Јеванђеља Христовог. Ово нам показује да је Реч вечна и да је љубав Христова неизмерна, да не гледа ко је шта и одакле је. Реч Господња нас непрестано преображава, даје нам да разумемо то да требамо бити у међусобној љубави, радосни у Христу, испуњени у закону Божијем.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

 

Најновије вести