Друга недеља по Духовима у Шапцу

Published On: 19/06/2023

У другу недељу по Духовима, 18. јуна 2023. године, Преосвећени Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је светом архијерејском Литургијом, уз саслужење Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.

– У данашњем Јеванђељу се говори о великом догађају, о томе како Господ Исус Христос позива своје прве ученике, свете апостоле, да следују за Њим и да Његово учење и Његову науку проповедају целом свету. И они који су да би преживели изловљавали рибу из Галилејског мора постају они који у духовне мреже Јеванђеља Христовог лове људске душе проповедајући реч о спасењу света и човека у њему. Овај догађај има и еклисиолошки карактер, јер Христос све што чини не чини никада сам, не чини никада за себе или појединца, него увек чини у заједници, у присуству мноштва народа, али пре свега у присуству својих светих ученика и апостола. Реч апостол значи „онај који је послан“ и због тога они што гледају чудеса Христова, они који слушају реч Његову, који непосредно живе то искуство које им преноси Син Божји, бивају послани после Његовог страдања, Васкрсења и славног Вазнесења у свет широм васељене да пронесу ту реч Христовог Јеванђеља, а та реч стигла је ево и до нас две хиљаде година након овог догађаја. И као што је и сам Христос посланик Божји, Онај који је послан од Бога Оца да избави овај свет својом крсном жртвом и Васкрсењем, и као што су свети апостоли посланици Његови да реч о спасењу пренесу све до крајева васељене, тако сваки хришћанин бива посланик Божји, постаје апостол, постаје онај који свом ближњем и целом друштву преноси и сведочи реч о спасењу и реч Јеванђеља – беседио је владика Сава.

Преосвећеним Епископима саслуживали су: архимандрит др Прокопије (Тајар) из Антиохијске Патријаршије; архимандрит Нектарије (Ђурић), главни секретар Светог Архијерејског Синода; архимандрит Данило (Гаврановић), директор Патријаршијске управне канцеларије; свештенство Саборног храма у Шапцу.

Извор: Епархија шабачка

Најновије вести

Повезане вести