Архијерејска Литургија и помен пострадалима у Љесковом Дубу

Published On: 26/06/2023

Треће недеље по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму свих светих мученика српских у Љесковом Дубу.

Саслуживали су свештеници епархија захумско-херцеговачке, црногорско-приморске и Бачке. Том приликом служен је помен пострадалима у Љесковом Дубу и обиљежен мали јубилеј — десет година од освећења храма.

После отпуста, сабранима се обратио владика Димитрије подсетивши да перспективу за историјско бивствовање има народ који има мученике а нема мучитеље, такође нагласивши да, ако је међу Србима било мучитеља, за то се цео народ треба покајати, признати гријех и смирити се пред Богом:- Српски народ је претрпио многа страдања, много пута био рањен — што свједоче пострадали у Љесковом дубу, као и широм Херцеговине. Владика се захвалио свештеницима који су дошли, доносећи благослове из Србије и Црне Горе, истичући да су данас њиховим доласком у Љесков Дуб симболично уједињени сви мученици српског рода, и они из далеке Бачке, пострадали у новосадској рацији, као и мученици из Пиве и Велике у Црној Гори, који су пострадали у налету јединице Принц Еуген, која је на крају злочина у Пиви дошла у Љесков Дуб и учинила што је учинила.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

 

Најновије вести