Дечји камп Епархије темишварске одржан у Мађарској

Published On: 26/06/2023

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимског и администратора темишварског г. Лукијана, по завршетку школске године, у познатом туристичком месту Харкањ у Мађарској, 18. јуна 2023. године отпочео је са радом Веронаучни дечји камп Епархије темишварске, двадесет четврти по реду. Организатор вишедневног Веронаучног кампа је Српска Православна Епархија темишварска.

Полазници овог кампа су били деца из темишварске Српске гимназије „Доситеј Обрадовић“  и уз њих: архијерејски намесници сегедински протојереј Далибор Миленковић и арадски протојереј Дина Чоков, вероучитељ Лазар Станковић; учитељице и професорке: Дана Петков, Златиборка Чоков, Алина Оливера Рака и Ивана Радовановић. Полазници кампа су свакодневно присуствовали и активно учествовали певањем и читањем на богослужењима у храму Светог Великомученика Димитрија у Шиклошу, где је столовао српски кнез Свети Стефан Штиљановић.

Поред часова веронауке и српске историје, за учеснике су организоване и разне креативне и интерактивне радионице. Деца су имала и неколико излета. Овом приликом посетила су знаменитости Шиклоша и Мохача (српске цркве, градске тврђаве, етнографски музеј и тзв. ,,суве воденице“; такође, боравили су и у манастиру Грабовац где су имали прилику да виде галерију макета најначајнијих српских манастира и да се упознају са монашким и манастирским животом у јединственом музеју при овом манастиру.

У петак, 23. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан примио је у храму Светог Великомученика Георгија у Будимпешти децу учеснике Веронаучног кампа Епархије темишварске, а који је ове године организован у Мађарској. Преосвећени Владика је овом приликом благословио све учеснике кампа говорећи деци надахнуто о основама православне вере и значају живота у Цркви. Архијерејски заменик Епархије темишварске протојереј-ставрофор Маринко Марков заблагодарио је Преосвећеном Епископу на благослову, да се овогодишњи камп организује у Мађарској, те на пруженој могућности да се од малих ногу успостави пријатељство и сарадња са Србима из Мађарске, јер је овом приликом са групом из Румуније организован и Народносни камп деце из Сегедина и Мађарске.

Извор: Епархија будимска

Најновије вести