Епископи Херувим и Герасим богослужили у Пули

Published On: 26/06/2023

У трећу недељу по Духовима, када наша Света Црква молитвено прославља Преподобног Онуфрија Великог и Преподобног Петра Атонског, Њихова Преосвештенства Епископи осечко – пољски и барањски Херувим и горњокарловачки Герасим служили су 25.06.2023. године свету архијерејску Литургију у храму Светог Оца Николаја Мирликијског у Пули.

Саслуживали су: протојереј – саврофор Горан Петковић, протојереј Јован Галамић, протођакони Војислав Николић и Небојша Анђић.

По завршетку евхаристијског сабрања, верном народу обратио се владика Херувим рекавши:

-Света Литургија је икона Царства Небеског, она нам отвара духовне путеве. Литургију је Бог оставио човеку да може да осети пуноћу љубави Божије која се за овај свет разапела. Бог је из своје велике љубави великом Жртвом омогућио људима заједницу. Учествовати у Светој Литургији значи заједничарити са Христом, јер Тело Христово јесте Црква.
Данас смо осетили и радост и уноћу, добили смо Дар који нас обнавља за живот вечни и отвара нам врата Царства Небеског. Деловањем Светог Духа испуњава се Тајна Цркве и примамо Господа Исуса Христа. Примили смо Тајну живота која нам омогућава да спознамо путеве Јеванђеља. Данашње Свето Јеванђеље открива нам колико је Реч Божија јака када се усели у срце, када оно постане место несместивог Бога, место Божијег оваплоћења. Човек тада на свет гледа преображеним очима, целокупну творевину посматра у другој димензији, у реалности и пуноћи. Кроз обожавање и сагледавање Господа Исуса Христа, примањем Тела и Крви можемо видети да је Бог велики у својим делима, у целокупној творевини. Творевина Божије је дело Божије, изазива радост, а ми смо ту да ју принесемо своме Створитељу. Људи требају постати литурзи, требају духовним очима гледати на творевину, да би била она библијска а не објекат материјалистичких прохтева.
Свети апостол Павле учи нас да страдање учи трпљењу, а то је пут ка Васкрсењу. Тајна трпљења је свима нама неопходна, да ју научимо како бисмо схватили величину љубави Божије.
Нека је свима благословен данашњи дан и ово наше литургијско сабрање. Благи Бог да нас сачува у својој милости, а ми непрестано да благодаримо Господу на свакоме дану и часу. Господ Бог да нам је помоћник у све дане до свршетка света и века! Амин.

Потом се и владика Герасим обратио са неколико речи благодарности:
-Преосвећени владико Херувиме, часни оци, нека је на здравље и на спасење пост и молитва и Света Литургија, Свето Причешће које смо данас овде примили. Као што је Владика Херувим рекао, ако примимо у срце Господа Исуса Христа другачијим ћемо очима гледати на сву творевину око нас и на све нас. Господ нам је дао ту могућност да са неколико компоненти више сагледавамо овај свет који је Он створио, па и на све нас људе. Јер, није довољно само разумом који нам је Господ дао да схватимо и да разумемо, него су потребне и остале компоненте као што су Стари и Нови завет, Црква испуњена благодаћу Светога Духа. Како каже Свети Владика Николај Жички и Охридски, онај који има једну свећу види мање него онај који их има пет.
Тако нехришћани имају разум, само једну свећу, разумеју колико могу да разумеју овај свет, његово стварање и самога Бога. Јеврејима је то дато са неке две компоненте, два таланта или две свеће. Хришћанима је дато највише, и разум и Стари и Нови завет, Црква и благодат Светога Духа. Данашњу јеванђелску причу можемо да схватимо и брже и лакше и једноставније него сви остали. Требамо да се потрудимо да наше око буде заиста светло, не само да не бисмо нешто лоше видели, него требамо да отворимо своје духовне очи. Духовне очи нам показују оно што је важније и претежније од оног физичког.
Нека ово данашње заједничарење и служење Светих Тајни буде на спасење свима нама и на отварање наших духовних очију. Нека Господ свима вама, па и нама, да изобиље потребних добара да бисмо достигли наш циљ, а то је заједница са Господом нашим Исусом Христом. Нека је свима на здравље и на спасење, хвала нашем Владици Херувиму који је из Епархије осечкопољске и барањске дошао овде и поделио нашу духовну радост.

Извор: Епархија горњокарловачка

Најновије вести