Митрополит Јоаникије: Ако имамо у души својој Божјега мира онда ћемо лако решавати оно што нам треба у овоме свијету

Published On: 26/06/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 25. јуна 2023. године, у трећу недељу по Духовима на празник Преподобног Онуфрија Великог и Преподобног Петра Атонског, свету службу Божју у Цетињском манастиру.

Тумачећи данашње јеванђелско зачало, Високопреосвећени митрополит је казао да нас Господ опомиње да се не бринемо исувише за земаљске ствари и показује како тим својим бригама у суштини не можемо ништа поправити, већ се догађа супротно:-Кад човејка исувише савладају бриге од којих не може да се ослободи, исцрпи се сва његова снага и он не може да се бори ни са обичним стварима. Али то је на плану онога што је вјековно искуство од најдавнијих времена, као што говори и Свети пророк Давид, препусти Господу бриге своје и он ће учинити.

Господ каже: Тражите најприје Царства небескога и правде Његове, то је оно што ваистину треба људској души, то је оно што успокојава људску душу, што јој даје мир, снагу, што је духовно обнавља. Божија истина, правда, љубав и милост то је оно што снажи људску душу и чини је способном да решава и ове земаљске проблеме кад се нагомилају. Ако имамо у души својој Божјега мира и Божје милости, правде, љубави, онда ћемо лако решавати оно што нам треба и у овоме свијету, а најважније је што ћемо лако ријешавати међуљудске односе, шта ћемо лако разрешавати наше неспоразуме који се тако стално умножавају међу нама по гријесима нашим. Али Божја истина и правда, љубав и милост то све разгони и одгони и претвара у прах. Тражите, дакле, Царства небескога и правде Његове, а ово ће вам се све додати, истакао је митрополит и закључио:

-Ако птице небеске храни, ако цвијет у пољу одијева тако да ни Соломон у свој слави својој не бијеше љепше одјевен од пољскога цвијета који данас јесте, а сјутра није, а камоли вас маловјерне. Заправо, открива се гдје су премноге бриге ту је мало вјере. Имамо прилику да видимо како човјек који мало вјере стекне, као зрно горушичино, многе наизглед неразрешиве проблеме решава. А тамо гдје се стално кука и бриге умножавају, све је мање и мање вјере и онда су и проблеми све већи и већи. Зато се, како је казао, људи толико исцрпљују и често се то, нажалост, трагично завршава.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса

 

Најновије вести