Патријарх српски Порфирије стигао у Пећку Патријаршију

Published On: 29/06/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је данас, у раним вечерњим сатима, у своју ставропигијалну лавру Пећку Патријаршију.

У Патријарховој свештеној пратњи налазе се преосвећена господа епископи рашко-призренски Теодосије, марчански Сава, новобрдски Иларион, јегарски Нектарије и топлички Петар, као и високопреподобни архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, и протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве у Београду.

Патријарх Порфирије ће сутра служити свету Литургију у Пећкој Патријаршији, а затим ће се срести са својим стипендистима из Фонда Привредник и Задужбине Симе Игуманова.

Његова Светост гаји посебну љубав према Пећкој Патријаршији не само зато што је то ставропигијални манастир српских патријараха, него због тога што је многе студентске ферије провео у тој древној светињи. Недавно је о томе записао:

У Пећи сам много мање у рукама држао књигу, јер сам и свесно и интуитивно осећао да сам на месту на коме се стварала историја наше Цркве и народа, да су ту на мермерном престолу Светог Саве седели архиепископи српски и патријарси и председавали саборима. Тако и сам недавно, када сам боравио у овој патријарашкој ставропигији, дуго стајао пред кивотом првог српског патријарха Јоаникија, размишљајући о искушењима и одлукама које је доносио у бури околности у којима је живео.

Најновије вести

Повезане вести