Владика Кирил богослужио у манастиру Подластва

Published On: 30/06/2023

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је на Видовдан, 28. јуна 2023. године, свету архијерејску Литургију и парастос страдалима пре Косова, на Косову, по Косову и до данашњих дана, у манастиру Подластва у Грбљу, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће верног народа.

У архипастирскоj беседи владика Кирило је нагласио: До доласка Христовога било време ишчекивања Месије, а од доласка Спаситељовог на земљу је време подражавања Христу, како је то рекао неки од западних отаца у својој књизи о подражавању Христу. У томе колико ко успјешно, дубоко подражава Христу се разликују и људи и народи, а у нашем народу је било много дивних личности, светитеља који су дубоко подражавали Христу својим животом. Али посебно су неки од њих свој лични подвиг и судбину повезали са судбином свога народа и тако и свој народ учинили христоликим и упутили га на пут подражавању Христу.

Тај пут је пут и крсног страдања, али и пут васкрсења и небеске славе. Како каже Његош, васкрсења не бива без смрти, нема васкрсења, нема преласка у бољи живот без страдања, јер, каже данашње Јеванђеље, ако су мене гонили и вас ће гонити, ако су моју ријеч одржали и вашу ће одржати. Дакле овај свијет није способан да у пуноћи прими Бога, он је осудио Бога на крсну смрт и самим тим је пресудио себи”, беседио је Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички, обаснивши да су се, знајући то, наши оци везали за онога ко је Источник живота и пошли путем Христовим носећи свој крст. Христов лик у нашем народу најјаче је засијао у вријеме славне династије Немањића и та дивна епоха је требала да се заврши славно, да се запечати нечим вишим од овога живота, а то је свакако крв мученичка и зато Цар Лазар са својим народом, који му је био вјеран, својом војском запечаћава на један диван страдални, али славни начин ту предивну епоху Немањића:-

Да ли је Лазар одабирајући Царство небеско изгубио тиме овај свијет? Не, јер он је са својим мученицима оставио примјер, оставио надахнуће за све вјекове који су дошли послије њега”, казао је Владика и појаснио да онај ко не пође у битку са врагом, са непријатељем нашега спасења, он губи оба свијета, не само тај вјечни него и овај привремени.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести