Епископ бачки др Иринеј присуствовао отварању манифестације ,,Улица отвореног срца – Бајрамска софра у Новом Саду”

Published On: 03/07/2023

Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј присуствовао је, у суботу, 1. јула 2023. године, отварању манифестације ,,Улица отвореног срца – Бајрамска софра у Новом Саду”, која је уприличена у Змај Јовиној улици у Новом Саду у организацији Исламске заједнице Србије, Муфтијства војвођанског и удружења ,,Нур – светлост”. После поздравних речи организаторâ манифестације, присутне је поздравио градоначелник Новог Сада г. Милан Ђурић, а потом се присутнима обратио Епископ бачки др Иринеј.

Честитајући присутним члановима Исламске заједнице у Новом Саду празник Курбан Бајрам, Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј је поручио: ,,Једна од основних наших преокупација у нашем времену и један од задатака духовних, за које сви верујемо да су од Бога и у славу Божју, јесте неговање вечних моралних људских вредности – врлина. Чујемо поздрав мир и код нас у Православној Цркви на сваком богослужењу много пута се чује: Мир вама, мир свима, а то је и древни поздрав у исламу – селам (мир). Знамо за светињу породице и код нас у Православној Цркви и у исламу. Све те вредности и многе друге данас су, нажалост, угрожене. Оне су мета бесомучних напада, највише од оних који у Бога не верују, којима ми не бранимо, али немају право да нама наметну свој наопаки, понекад чак и изопачени систем антивредности. Зато смо позвани да, сведочећи своју веру – ненаметљиво, понајмање насилно, али одлучно, искрено, без страха, без зазора – просто тиме што јесмо и тиме што се трудимо да живимо по својој вери, ми на тај начин бранимо и то што је морални, вечни Божји закон Бог уписао у срца свакога човека. Ми имамо свету књигу Свето Писмо, муслимани имају своју свету књигу, часни Куран, и неке друге религије такође имају свете књиге, али сви људи имају књигу срца у којој је неизбрисивим словима уписано Име Божје и света воља Његова и љубав Његова.”

Манифестацију је свечано отворио муфтија србијански и војвођански г. Мухамед Зиљкић, који је захвалио свима присутнима што су се одазвали позиву и узели учешћа у овој манифестацији. Отварању манифестације присуствовали су и представници осталих Цркава и верских заједница из Новог Сада, свештенство Епархије бачке и многобројне друге личности из јавног живота Новог Сада.

https://www.youtube.com/watch?v=zDAKkrS5fh0&ab_channel=%D0%95%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0%5B%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%5D

Извор: Епархија бачка

Најновије вести