На празник Светог Јована Шангајског Патријарх Порфирије служио у храму Светог Саве

Published On: 03/07/2023

Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије служио је данас 2. јула 2023. године, на Четврту недељу по Духовима, када прослављамо Светог Јована Шангајског, свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве у Београду. Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа Епископи ремезијански Стефан и марчански Сава, викари Патријарха српског са свештеницима и ђаконима Архиепископије београдско-карловачке. 

Патријарх Порфирије је у беседи, тумачећи овонедељну Јеванђељску причу, рекао да све што чинимо у свом духовном животу: држање Закона Божијег, чување православне вере, живот у православној вери, треба да буде израз наше љубави према Богу и потврда наше спознаје да нисмо довољни сами себи и да својим силама и снагама не можемо ни један корак да учинимо на путу свога спасења. – Подсећа нас Господ да је Он почетак и крај, да је све у Његовој руци, да је све у нашем животу израз промисли Његове и љубави Његове у односу на нас, а да са друге стране постоји потреба да и ми чинимо све што можемо, све што је до нас, са пуном свешћу да смо пролазни, са пуном свешћу да без благодати Божије, без Бога који је изван времена и простора, наш живот јесте ограничен управо тим временом и простором!-

Данашњој Литургији у храму Светог Саве присуствовали су и својим појањем улепшали молитвено окупљање, чланови Здруженог хора Српског певачког савеза Америке (САД и Канада). Хор је основан 1931. године и у данашњем саставу хором диригује протиница Јелена Вранић док је председник Српског певачког савеза господин Бред Хијаз.

Најновије вести