Помен чувару Зејтинлика у Грбљу

Published On: 03/07/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 2. јула 2023. године у манастиру Светог архангела Михаила у Бјелићима у Грбљу Ђорђу Михаиловићу, дугогодишњем чувару српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, који је преминуо данас у 96. години живота.

-Они који су видјети тога нашега Грбљанина, а многи су имали прилику да га виде, сигурно га никада заборавити неће. Једна изузетна личност, прави српски витез, прави Солунац, Божји човјек, рекао је Митрополит Јоаникијеи и додао:

-И са толико љубави је свима приближавао ту још неиспричану причу о српској жртви и српском јунаштву у току Првога свјетскога рата чувајући и кадећи кости српских јунака погинулих на подручју Грчке у борби са непријатељем. Нека га Господ награди за његову љубав, за његову службу. Био је човјек дубоке вјере и љубави, и сигурни смо да ће га Господ због тога овјенчати вијенцем непролазне славе, заједно са солунским јунацима и удостојии га свога вјечнога царства.

Први чувар гробља био је Ђорђев дјед, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља код Боке Которске. Послије своје смрти и сам се придружио саборцима, на Зејтинлику. Наслиједио га је Ђорђев отац, Ђуро Михаиловић, који је током Другог свјетског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке. Кад је Ђуро умро 1961. године био је сахрањен уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорђу, последњем мушком потомку из лозе Михаиловића.

Најновије вести