Прослављен спомен на Преподобну мати Анастасију у манастиру Студеница

Published On: 06/07/2023

На празник Преподобне мати Анастасије Српске, Његово Преосвештенство Епископ жички господин Јустин слузжио је 4. јула 2023. године свету архијерејску Литургију у немањићкој царској задужбини, манастиру Студеници, где и почивају њене Свете мошти.

Саслуживали су архимандрити Тихон (Ракићевић), игуман манастира Студенице, Дамјан (Цветковић) и Сава (Илић); јеромонах Виталије Милошевић, свештеници Слободан Марковић, Вукман Петровић из Александровца, Радоја Сандо, Игор Зиројевић, Милош Станисављевић, као и ђакон Стефан Симић.

-Преподобна мати Анастасија, како каже црквена песма у „благословеном браку поживевши, законито одржала јеси целомудрије, чеда пре свега учила Христа љубити, Њему сада предстој и моли се за нас који поштујемо Свети спомен твој и кличемо: Радуј се преподобна мати Анастасијо“. Зато се и удостојила бити мајка Светога Саве и светога краља Стефана Првовенчаног, у монаштву Симона. Пред крај живота обукла је монашку ризу и преподобно се подвизавала и молила у манастиру Пресвете Богородице у Топлици. Њене мошти су обретене приликом археолошких радова у припрати манастира Студенице недалеко од моштију Преподобнога Симеона.

После резања славског колача Преосвећени владика жички Јустин честитао је славу игуману ове свете обитељи архимандриту Тихону са братством, као  и многобројном народу који је дошао  да прослави ову дивну светитељку. Владика се осврнуо на пету заповест Божју – поштуј оца свог и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи. Истакао је да се поштовању ове заповести ми учимо у првој животној школи, у малој Цркви, односно породици, као и љубави према ближњем, трпљењу и свему добром у животу.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести