Владика Јеротеј: Свети Јован је до краја свога живота живео и сведочио заповести Божје

Published On: 07/07/2023

На празник Рођења Светог Јована Крститеља – Ивањдан, 7. јула 2023. године, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј, поводом храмовне славе, началствовао је светим евхаристијским сабрањем у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Накучанима.

-Данас молитвено прослављамо празник Рођења Светог Јована – Пророка, Претече и Крститеља Христовог. Пророка – зато што је био последњи велики старозаветни пророк, Претече – јер је претходио Господу нашем Исусу Христу и најављивао његов долазак у свет, Крститеља – јер је удостојен између свих људи на свету да на реци Јордан крсти самога Сина Божјег – Господа Исуса Христа. Овај светитељ, кога је сам Господ назвао највећим икада рођеним међу женама, дошао је на овај свет, догађај који данас и прослављамо, на један посебан и чудесан начин, и додао:

-Он је рођен као плод молитве, а не плод телесне жеље супружника, јер су га његови родитељи, Захарије и Јелисавета, родили у позним годинама када се природним путем више и не рађа. Да би показао да је Јован заиста један несвакидашњи човек и највећи између икада рођених људи, Господ је давао чудесне знаке који су обележили рођење Јована Крститеља. О величини Светог Јована нам сведочи и чињеница да ми у нашој Цркви не славимо рођендане, осим три рођендана: Господа Исуса Христа, Мајке Божије и Светог Јована Крститеља. Ове три личности су учествовале у Домостроју спасења читавог људског рода и спасења свију нас. Мисија Светог Јована Крститеља је била да припреми пут Господу, а после Крштења на реци Јордан, када је крстио Господа, када је његова душа видела Спаситеља и обрадовала се, до краја свога живота је живео и сведочио истину и заповести Божје, и на крају је то своје сведочанство запечатио својим страдањем, беседио је владика Јеротеј.

Извор: Епархија шабачка

Извор: Епархија шабачка

Најновије вести