Епископ Иларион: Велика је тајна човекове слободе

Published On: 08/07/2023

Његово Преосвештенсто Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је 7. јула 2023. године свету архијерејску Литургију у цркви Рођења Светог Јована Крститеља на Петловом брду, чиме је обележена и слава ове цркве-Ивањдан.

Саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном пристуству бројног верног народа.

Преосвећени Епископ Иларион је у својој поучној беседи истакнуо да нас је данас окупио празник великог светитеља, наде наше, дар целој васељени, чије име значи благодат Божја:

-Да би се десило чудесно рођење Богочовека, Спаситеља, морали су и људи да се рађају. Ми смо Божји сарадници, Божија њива, Божја градина и не може Бог који је љубав, који у самом простору вечне слободе постоји, он не може заправо да чини насиље. У ово данашње време говори се много колико је насиље проблем у нашем друштву, оно јесте, али постоје различити нивои насиља, чак нечега што не што примјећујемо као насиље, а јасте насиље. То је оно о чему говори Свети апостол Павле у посланици да се чувамо од тога да нас старање о телу не постану похоте.

Да се клонимо срамотних дела таме, која по слабости чинимо, па и ако чинимо одмах да устанемо, да се пренемо и да наставимо наше хитање ка Господу покајавши се, јер Господ не жели смрти грашника, не жели да грешник пропадне, да се покаје, да се промени, да крене ка вечној слободи, ка вечној љубави и то је нешто што треба свакога дана да чинимо јер је дубока тајна човекове слободе, дубока је тајна нашега пада савкодневног али чудесна је и највећа тајна Божије љубави, Божије милости и Божје благодати, поручио је епископ Иларион.

На крају свете Литургије епископ Иларион је освештао славске дарове и пресекао славски колач.

Извор: Тв Храм

Најновије вести