Епископ Андреј присуствовао реквијему уснулог викарног бискупа Хелмута Крецла

Published On: 13/07/2023

Римокатоличка миса за покој душе заслужног римокатоличког бечког Бискупа др Хелмута Крецла (1931-2023) одржана је у бечкој Катедрали Штефансдом, 15. маја 2023. године. Позиву на присуство последњем испраћају трудољубивог бискупа Крецла (Dr. Helmut Krätzl) одазвао се и Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј.

Његова Узоритост Кардинал бечки др Кристоф Шенборн у својој запаженој беседи похвалио је бираним речима лик и дело покојног викара, нагласивши да се бискуп Крецл истицао као изразито посвећен, критички настројен али увек са расположењем истинског смирења. Посебно га истицала љубав према цркви коју никада није губио, истакао је Кардинал Шенборн.

Изразивши своје дубоко поштовање и братску љубав, многе знамените личности из политике, друштва и културе, али и многи представници различитих хришћанских конфесија и других вера опростили су се од упокојеног бискупа. Уз Кардинала Шенборна заупокојену мису служили су Њихове Екселенције бискупи: Манфред Шојер (Линц), Алојзе Шварц (Санкт Пелтен), Вилхелм Краутвашл (Грац), викарни Франц Шарл (Беч) и други. Такође су присуствовали и умировљени бискупи: Егон Капелари (Грац), Лудвиг Шварц (Линц), Клаус Кинг (Санкт Пелтен) као и генерални секретар Бискупске конференције Аустрије, велечасни монсињоре Петер Шипка. Такође је овом испраћају на вечни починак присуствовао апостолски Нунције у Аустрији, бискуп др Педро Лопез Квинтана, а од стране државних представника присуствовао је између осталих и председник Републике Аустрије, господин Александар Фан дер Белен. У име својих цркава и међуцрквених тела одазвали су се евангелички бискупи Михаел Шалупка и Михаел Бинкер, суперинтенденти Томас Хенефелд и Штефан Шрекенфукс, као и многи представници оријенталних цркава и оних из Реформације.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести