Епископ Јеротеј: Апостол Павле је проповедао хришћанство по читавој васељени

Published On: 13/07/2023

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј, на празник Светих апостола Петра и Павла – Петровдан, 12. јула 2023. године, поводом храмовне славе, служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.

„Апостоли су послани од Бога да проповедају Јеванђеље о спасењу. Двојица апостола, Петар и Павле, представљају два света уједињена у Цркви Христовој. Апостол Петар, коме је то име дао сам Господ,означава стену и то његово име управо се пројавило у моменту када је исповедио да је Христос Син Бога Живога. Петар је стена исповедања вере и сви ми православни смо се угледали на Петра, јер његово исповедање да је Христос Син Божији, Спаситељ и Месија је поставило нашу веру на овом исказу и исповедању. Петар се три пута одрекао Господа, али се потом три пута заклео на љубав Господу. Петар је велику веру и љубав имао према Богу и када је Дух Свети на Педесетницу сишао на апостоле, он је изашао и у име свих апостола проповедао Јеванђеље о спасењу. Тада се три хиљаде људи крстило, што је био зачетак цркве јерусалимске, односно наше цркве хришћанске. Проповедајући Јеванђеље дошао је до Рима, где је разапет на крсту наопако.

Са друге стране, апостол Павле, ученик великог Гамалила, био је ватрени Јеврејин и није у почетку прихватио да је Христос Месија Који треба да дође, него је гонио прве хришћане. Међутим, Господ му се јавио на путу за Дамаск и тада је он поверовао у Господа и добио такву благодат апостолства да је постао раван дванесторици апостола. Апостол Павле је проповедао хришћанство по читавој васељени и због великог труда, трпљења и страдања назван је „апостолом незнабожаца“. И док су кроз личност апостола Петра Јевреји примили реч Христову, кроз апостола Павла, његову проповед и личност, сви народи из назнабожтва ушли су у Цркву Христову, тако да се пројавила реч истине Господње да за све народе има места у Царству Божијем“ – беседио је Владика Јеротеј.

Извор: Епархија шабачка

Најновије вести