Епископ Јеротеј богослужио у Брдарици

Published On: 17/07/2023

Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј, у шесту недељу по Духовима, 16. јула 2023. године, началствовао је светим евхаристијским сабрањем у храму Васкрсења Господњег у Брдарици.

-У данашњем јеванђелском одељку се говори о исцељењу одузетог човека – великом чуду које је учинио Господ Исус Христос. У овој причи видимо јасан пресек читавог духовног стања јеврејског народа и њихов однос према Христу и Јеванђељу. Сам догађај је био драматичан. Људи који су носили парализованог морали су да га кроз кров спусте поред Христа. Видећи њихову жртву и веру, Христос исцељује парализованог рекавши му да је излечен и да му се опраштају греси. Присутним фарисејима и књижевницима је то засметало, јер ко то може да осим самог Бога опрашта грехе. Они су били равнодушни према судбини овог човека. Њихова камена срца нису дотицала парализовани, његова породица, ближњи и сви они који су састрадавали са њим, јер им је само била битна њихова идеологија, у коју су претворили веру у живог Бога. Нису се сажалили што овај човек страда и нису се обрадовали његовом исцељењу, него их је једино интересовало да се њихов религијски систем не наруши. Господ срцезналац, знајући њихове помисли, одговара им: „Да ли је лакше рећи опраштају ти се греси или устани, узми одар свој и ходи“.‍

-Христос исцељује одузетог, али и одузима аргументе овим људима, јер су фарисеји и књижевници као познаваоци Мојсијевог закона требали да буду најбољи и најсаосећајнији људи, волећи Бога и човека. Народ који се овде био окупио око Христа био је радознао, али ближњи исцељеног, који су га спустили пред Христове ноге, су слика добрих и саосећајних људи који су састрадавали са њим. Сам парализовани је желео исцељење, али је зависио од других, као што свако од нас не може сам, него је упућен на друге, на заједницу- Цркву. Зато овај јеванђелски одељак нас учи да треба да будемо саосећајни и да имамо љубав, јер је такав Христос – беседио је владика Јеротеј.

Извор: Епархија шабачка

 

Најновије вести