Епископ Методије: У току свете Литургије дешава се највеће чудо

Published On: 21/07/2023

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је на празник Свете мученице недеље, 20. јула 2023. године, свету архијерејску Литургију у цркви Светог Луке у селу Нинковићи код Жабљака.

-Старији мушкарци из овог краја знају да се у њихово време војска још служила, и да када је долазио командант батаљона, касарне или армијски генерал, мирно се стајало, поздрављало, пратило се погледом и слушало шта главнокомандујући говори. Народ је од памтивјека знао да када дође у цркву да се окупља, да ту не долазе људи команданти или неки које треба слушати од људи који су од крви и меса, него ту човјек долази, људи сабирају да се сретнемо са самим Богом Створитељем и Творцем неба и земље, свега видљивог и невидљивог. У храму, у току свете Литургије, дешава се највеће чудо, веће него чудо стварања свијета зато што се, благодаћу Духа Светог, Тијело и Крв Христова претворе од хљеба и вина, од просфоре која се приноси као бескрвна жртва на светој Литургији“, рекао је Владика, додавши да је важно, као све у животу што радимо, да знамо због чега радимо, због чега негдје идемо, да испитујемо, трагамо и откривамо, по његовим ријечима, дубљи смисао онога у чему учествујемо.

-Ако мирно стојимо, као војници испред људи који командују касарном или армијом или батаљоном, како ли тек са скрушеношћу треба да стојимо у цркви, у храму Божјем гдје је присутан сами Бог и небеске бестјелесне силе Његове које заједно са свештеницима и народом Божјим саслужују и учествују у светој Литургији. Литургија није неки церемонијал и обични земаљски догађај који су неки људи смислили како то да изгледа и изрежирали као у неком позоришном комаду да би то подсјећало на нешто, нагалсио је епископ Методије и закључио:

-Света Литургија подсјећа на Христов живот и на Његову проповјед и сви дјелови и садржај Литургије подсјећају нас на то. Зато се и чита свето Јеванђеље када се излази из олтара. То је Христос Који са неба излази, јер олтар у храму представља небески простор. Ту је престо Божји и он силази у наос, у простор гдје стоји народ у цркви, то значи Његов долазак и оваплоћење са неба од Бога Оца, с престола Божјег улази у матицу нашег живота и постаје један од нас, постаје човјек. Зато је тај мали вход, кад Јеванђеље улази у ход, то значи улажење Христово у овај свијет, Његово оваплоћење. Читање Јеванђеља, то је Његова проповјед коју је вршио у овом свијету и слушају се Његове ријечи.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести