Митрополит Хризостом: Све је могуће ономе који вјерује

Published On: 21/07/2023

У шесту недељу по Духовима, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог оца Николаја, архиепископа мириликијског у манастиру Добрунска ријека.

Саслуживали су архимандрит Јован Гардовић, протосинђел Михаило Боровић и ђакон Василије Пајевић.

У току свете архијерејске литургије Високопреосвећени Господин Хризостом рукоположио је монаха Тихона Дувњака, сабрата овог манастира у чин ђакона. Претходно је Високопреосвећени Господин Хризостом прије свете архијерејске литургије монаха Тихона рукопроизвео у чинове чтеца и ипођакона.

У бесједи на јеванђелску тему Не бој се, опраштају ти се греси твоји, Високопреосвећени је пре свега изразио велико задовољство данашњим догађајем и рукоположењем у чин јерођакона монаха Тихона и честитао му рукоположење те пожелио да му буде на спасење, као и на спасење свих оних којима ће, ако Бог да од сада служити и проповједати. Пожелио му је да светли вером, љубављу и подвигом.

У наставку беседе Високопреосвећени је истакао и рекао:

-Они донесоше одузетог, односно парализованог човјека и положише га пред Господа Исуса Христа. Свети јеванђелист не помиње и не описује реакцију Господа на то што они (многобожци) чине, већ одмах истиче да Господ види њихову вјеру. Вјера је та која чини чуда. Све је могуће ономе који вјерује! Видећи њихову вјеру рече парализованом: не бој се, опраштају ти се гријеси твоји! Господ игнорише физичку немоћ и болест већ одмах истиче суштину проблема овог човјека, а то је гријех, то су гријеси. Господ га ослобађа од узрочника његове болести, а то је гријех.

Чувши ово “богохуљење” лицемјери – књижевници и фарисеји одмах реагују говорећи: овај хули на Бога! То је опасна оптужба, која се код Јевреја није опраштала. А онда их Господ изобличава постављајући им питање: шта је лакше, рећи: опраштају ти се гријеси; или рећи: устани и ходи! На ово постављено питање лицемјери – књижевници и фарисеји остадоше нијеми. А Господ рече узетоме: устани, узми одар свој и иди кући.

Извор: Митрополија дабробосанкса

Најновије вести