Митрополит Јоаникије: У славу Божју подижемо свете храмове

Published On: 24/07/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у седму недељу по Духовима, 23. јула 2023. године, освештао је обновљену Цркву Свете Петке у Кривошијама,  а потом служио свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва у молитвеном присуству великог броја верника.

Високопреосвећени Митрополит је поучио сабране да је велика повластица изаћи на ову свету гору, јер је ова гора у Кривошијама света, као и свако место где постоји свети храм, и поветарац Светога Духа наилази на нас и на Свете дарове које приносимо Господу – благодат Светога Духа наше биће унутрашње, обнавља и освежава.

-Тако се и молимо на светој служби Божјој. Не само ми свештеници у храму, него у тој молитви треба да учествује цео народ. Имајте то добро у виду”, бесједио је Владика, опоменувши сабране да се у току службе треба молити Богу и да не приличи да се у току свете службе Божје разговара. Примјетио је да се тако губи вријеме које треба да проведемо у молитви, због чега и долазимо у храм, да се молимо за ближње, за здравље, за упокојене, за мир у својој души и за напредак духовни.

Када приносимо Богу свете дарове, да Господ на њих погледа и да ниспошиље благодат Пресветога свога Духа на нас и на њих, да би се примајући свете дарове освећивали и да би примали благодат Светога Духа, да би се са Христом сјединили, то је, како је напоменуо, оно што овај свијет не може да да. То је оно што само може да да Господ Бог и зато у славу Божју подижемо свете храмове, а када они орону или запусте опет их обнављамо, да се у њима служи Света служба Божија, да се заједнички у том храму Богу молимо у свакој прилици када је то могуће, као што су то добро знали ваши благословени преци. Они су живјећи у сиромаштву и оскудици, из овога камена хљеба вадећи, имали ту свијест да је важно много и ради свога спасења, а посебно ради свога потомства, да подигну ову лијепу цркву.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса

 

Најновије вести