Освећење земљишта за нови храм у Хан Краму

Published On: 24/07/2023

У суботу, 22. јула 2023. године, на дан успомене Светог свештеномученика Панкратија и светих свештеномученика Гламочких и Куленвакуфских, освештано је земљиште за будући храм Преподобног оца нашег Сисоја Великог и пободен је крст на месту будућег олтара Господњег.

Земљиште је освештао Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом,  уз саслужење: протојереја-ставрофора Бранка Брежанчића, протонамесника Душка Глигића, јеромонаха Владимира Ђуричића, јереја Дејана Ђуричића и ђакона Срђана Новаковића.

-Ево дана којег створи Господ, браћо и сестре, да се радујемо и веселимо у њему! Ево дана којег молимо од Господа! Ево дана када нас Господ походи и благослови да освештамо ово земљиште на ком ћемо, ако Бог да, подићи храм Господу, а који ће бити посвећен Преподобном и Богоносном оцу нашем Сисоји Великом.

Вјековима је наш Српски народ Романије чекао на ово – на почетак градње храма на Хан Краму. И гле, прије три године Бог благослови вашег садашњег начелника општине г. Слободана да дође и затражи благослов да на Хан Краму подигнемо цркву. Данас, му се у име свих вас и испред свих вас од свег срца захваљујемо и благодаримо за све што је учинио.

Треба, браћо и сестре, да вас потсјетим на једну историјску чињеницу за коју су неки од вас чули или можда нешто начули. А ради се о следећем: недалеко одавде, јужно одавде, у раном средњем вијеку, а прије златног периода Немањића постојао је манастир по имену Храм. Истина, мало знамо о њему, али ћемо, ако Бог да, све то испитати, проучити и објавити. На жалост, манастир су разрушили освајачи османлије-турци. По том ”хану” и материјалу, тесаном камену манастира Храма, од којег је хан подигнут, настало је и име овог села Хан Крам с тим што је, као обично, слово ”х” замјењено словом ”к”.

Прошао је и турски вакат и дошла је слобода. Сам по себи пропао је и ”турски хан”, али није пропао ”тесани камен” манастира Храма. Тај драгоцјени камен превучен је на Соколац и од њега је подигнута црква св. пророка Илије на Сокоцу у периоду од 1880. до 1883. године. Ево, браћо и сестре, Бог нас награди и благослови да обновимо давно порушени манастир Храм и да овдје на овом новом и већ освећеном мјесту подигнемо нови храм.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести