Епископ Петар: Христос је донео живот

Published On: 09/08/2023

На празник Светог великомученика Пантелејмона, 9. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је на светом евхаристијском сабрању у храму посвећеном овом светитељу у Миријеву.

Епископу Петру саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа Божјег.

После прочитаног јеванђелског зачала обратио се Преосвећени епископ Петар:- Један од знакова доласка Сина Божјег и Његовог присуства међу нама, Христа Бога нашег и показатељ да Он заиста јесте очекивани Месија и Спаситељ су управо била чудесна исцељења која је Господ чинио. Дакле, неми проговоре, слепи прогледају, хроми устају, болесни се исцељују, била радосна и блага вест која је целу Свету земљу походила, и која до дана данашњег походи све крајеве земаљске. Наш проблем јесте управо то што смо ми болесни, али пре свега болесни смо од смрти. То је та основна и главна болест од које ми патимо и која је везана, такође, за грех и за сваку другу бол и за сваку другу муку.

И зато, хришћанство није донело неки бољи начин живота. Хришћанство је донело и Христос је донео живот, победу над смрћу. Ту је победа, ту је лепота, ту је здравље, ту је исцељење, ту је слобода. Једино када смрти више не буде тада ће нестати све болести, али нестаће и сви други проблеми који муче, и патња, и брига, и страх, и депресија, нестаће непријатељство, нестаће завист, сваки грех. Зато, исцељења од болести, потреба човека да буде здрав, јесте заправо потреба да буде целовит, потреба да буде вечно жив, да буде вечно слободан, потреба да буде додирнут руком Божјом. То је потреба за спасење. Управо чуда која је Господ чинио, која чине Његови свети, као што је и Свети Пантелејмон исцељивао јесу весници доласка Царства Божјег, нагласио је Епископ топлички Петар.

Извор: Тв Храм

Најновије вести