Слава града Бијељине

Published On: 09/08/2023

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је 9. августа 2023. године у Бијељини свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона поводом храмовне и градске славе, поручивши верујућем народу да треба живети у заједништву, а превазићи страначке поделе.

Владика Фотије је рекао да и данас у цркви Светог Пантелејмона има много људи, из разних крајева и обичаја, који имају једну веру, православну, која их уједињује у једно тело Духа Светога, тело самог Христа. Он је додао да је зато православље васељенско, а творци новога светског поретка су добро препознали да то може да за њих буде проблем.

-Православље је, у ствари, један благодатни светски поредак у историји човјечанства. Оно сабира све људе и све народе и све заједнице у једну заједницу Цркве Божије, тијела Христовога и надилази и оно што је земаљско и оно што је национално, узводи све ка небеском. Због свега овога није чудо што глобалисти устају на Православље, јер теже да преузму компетенцију од православља, рекао је епископ Фотије.

Свети Пантелејмон претрпео је многе муке као хришћанин прогоњени, а кад се помолио Богу посекли су га и тако је страдао овај великомученик. И овај светитељ и сви други воде рачуна о нама. Људи немају краја у свом безумљу и највећи приходи иду на најразорније оружје, те у том смислу овај свијет нема блиставу будућност. Са друге стране будућност овога свијета јесте у посту, молитви, нашим саборним литургијама православним, у нашем Светосављу. За нас Србе, али и за друге, за Русе, Грке и друге православне народе православна црква нуди рјешење, посебно за нас који смо овде доживели велику голготу и доживљавамо непрестано, рекао је владика Фотије.

Владика истиче да је једина слабост српског народа подела по бројним политичким партијама, која разбија национално јединство и дух једног народа:- Црква непрестано апелује да се измиримо и препознамо брата у брату, да се приближимо и да живимо љубављу Христовом, вјером у њега и светитетеље наше, рекао је владика Фотије и додао, док то не будемо учинили, ми нећемо моћи ићи даље напријед. Непрестано ћемо се сукобљавати јер имамо канцерогени политички систем који не доноси плод, а ти сукоби никада неће дати напредак и тога се цркви захваљујући, треба рјешавати, поручио је владика Фотије.

Обележавању славе града Светог великомученика Пантелејмона, поред бројних верника, присуствовали су и кум славе Tомица Стојановић, представници Градске управе, на челу са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем и другима.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести