Храмовна слава у Марковцу

Published On: 09/08/2023

У прву недељу по Илиндану 6. августа 2023. године, Њихова Преосвештенства епископи шабачки господин Јеротеј и далматински господин Никодим служили су свету архијерејску Литургију у марковачком храму посвећеном Светом пророку Илији.

У наставку литургијског сабрања владика Никодим честитао је окупљеним верницима храмовну славу, а након тога се захвалио Епископу шабачком на исказаној братској љубави и бризи за народ у Далмацији, те му је препустио реч:

-Благодарим владики Никодиму што је благословио да дођем овде у вашу древну, апостолску и мученичку Епархију, да овде заједно служимо и тако поделимо радост заједничког живљења у Цркви и Богу. Честитам вам свима празник посвећен овом великом пророку који је сведочио истину и правду Божију. Свети Илија је толико велики пророк да га је Господ удостојио да се он појави заједно са Мојсијем на гори Тавору када се Господ Исус Христос преобразио пред својим ученицима и показао им славу Своју. Он је тада представљао све старозаветне пророке чија је мисија била да објављују реч Божју и заповести Његове, те да подсећају верни народ којим путем треба да иде. Свети Илија је то целог свог живота сведочио и као што каже Свети апостол Јаков, и он је био човек као и ми, иако је био призван на велику службу, још од рођења када је био предназначен и објављен самим анђелима каква ће бити његова служба. Он је храбро сведочио израиљском народу који се поделио и није на прави начин поштовао Бога.

Колико је он био велик сведочи само Свето Писмо да је својом молитвом успео чак на три и по године да заустави кишу, а исто тако када се обратио Богу, Он је поново послао кишу. Свети пророк Илија назван је још у своме тропару као други претеча Христовог доласка. Након Светог Јована Крститеља који је први најавио Христов долазак, Свети Илија ће доћи да најави Његов други коначни долазак, као и Страшни суд који ће се потом десити.

Рођење Светог Илије било је чудесно, а исто тако и свршетак његовог овоземаљског живота пошто га је Бог узнео на Небо, јер његова мисија још није готова. Он ће заиста доћи поново да сведочи Господа Исуса Христа и његов долазак да би се што више људи спасило, јер Бог је човекољубив и жели да се сви ми спасемо, за њега нема пријатеља и непријатеља, Он све људе воли подједнаком мером и од нас самих зависи да ли ћемо ући и рај и какав ће наш живот бити. Зато је веома битно да следимо заповести Божје и да слушамо своје свештенство, њихове проповеди и глас Јеванђеља и да на тај начин коригујемо свој живот и своје обичаје. Обичаји нашег дивног српског народа, где год да он живи, прожети су православном вером, али уколико не обнављамо и стално не проверавамо те своје обичаје у Цркви, постоји опасност да нам они не буду на корист, него чак на штету.

Важност слушања речи Божје сведочи нам и пророк Илија који је и сам проповдао у десет племена Израиљевих који су пошли кривим путем и покушавао да их врати на прави пут. Иако су само два племена поштовала Божје заповести и храм Божји који се налазио у Јерусалиму показало се тада, као што се види и данас, да сила Божја није у већини него у правди и истини. Нажалост, израиљски народ, тих десет племена није послушало глас Светог пророка Илије и десило се да су дошли освајачи и посејали их по читавом свету, нестали су као племена. То је једна поука и за нас све, да увек треба да се уздамо у Бога и да не гледамо много на то да ли смо већина или мањина, чак је некад теже бити у већини, јер се она углавном узда у своју људску силу, а мањина сву своју наду полаже у Бога, поручио је владика Јеротеј.

Извор: Епархија шабачка

Најновије вести