Упокојио се у Господу Митрополит токијски и целог Јапана Данило

Published On: 11/08/2023

Упокојио се у 85. години живота, 10. августа 2023. године, поглавар аутономне Јапанске православне цркве, Митрополит токијски и целог Јапана господин Данило.

Рођен је 5. септембра 1938. године у Тојохи, префектура Аити, Јапан.

Године 1962. дипломирао је на Факултету француске књижевности Универзитета у Аитију.

Године 1965. дипломирао је на Токијској богословској семинарији, а 1968. на Свето-Владиславској богословској академији у Њујорку, где је стекао звање магистра теологије.

У новембру 1969. године у Токијском храму Васкрсења Христовог рукоположен је у чин ђакона, а у јануару 1972. године у чин презвитера и постављен је за настојатеља храма Светог Матеја у Тојохи.

Дана 20. августа 1999. године у Тројичином сабору Свето-Тројицке лавре Светог Сергија Радоњешког замонашен је и добио име Данило, у част светог благоверног кнеза Данила Московског.

Дана 6. септембра у Патријаршијском Успенском сабору Московског Кремља од стране Патријарха Алексија II је произведен у чин јеромонаха.

Одлуком Светог Синода од 6. октобра 1999. године изабран је за епископа Кјотоског Јапанске аутономне православне цркве.

Дана 11. новембра у Тројичином сабору Даниловог ставропигијалног манастира у Москви од стране Архиепископа Калужског и Боровског Климента је произведен у чин архимандрита.

Проглашен је за епископа 13. новембра у храму свих светих у Патријаршијској резиденцији у Даниловом манастиру у Москви. Хиротонисан је 14. новембра на Светој литургији у Богојављенском храму у Москви. Богослужењем је началствовао Патријарх Московски и све Русије Алексије II.

Од 14. маја 2000. године био је митрополит Токијски и целог Јапана, Предстојатељ Јапанске аутономне православне цркве.

Извор: Патријаршија Московска

Најновије вести

Повезане вести