Епископ Методије: Долазак у храм је долазак на извор живе воде божанске благодати

Published On: 14/08/2023

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки господин Методије служио је свету архијерејску Литургију, на празник Светог мученика Евдокима и Свете мученице Јулите, у недељу 13. августа 2023. године, поводом годишњице освећења храма Светог Николаја Мирликијског у Војном Селу код Плава.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске.

Сабраном верном народу речима се обратио Преосвећени епископ Методије, тумачећи зачало из светог Јеванђеља о исцељењу младића који је патио од месечарења, а коме апостоли нису могли да помогну:

-На здравље и на спасење света Литургија и данашњи дан у којем прослављамо Свете праведне Евдокима и мученицу Јулиту, на чији дан се освештао овај храм у дивном и благословеном Војном Селу. Долазак у храм је долазак на извор да се напијемо живе воде благодати божанствене и божанске, да нахранимо, поред тога што се бринемо о храни за тијело, да нахранимо и напојимо душу која је вишеструко претежнија од тијела које је само одјећа душе. Онаква каква нам буде душа, а тијело је као кошуља душе, томе ће се саобразити тијело и цјелокупно људско биће и настројење. Зато се ми и окупљамо, и зато је овај храм, на крају крајева, постројен и сазидан, да би се овдје напајали духовним енергијама и молили Богу за своје спасење и спасење својих ближњих.

У јеванђељу, које смо прочитали, Христос, када се вратио са Таворске горе на којој се преобразио пред својим ученицима изабраним љубљеним Јаковом, Јованом и Петром, дочекао Га је отац једног дјетета, онесрећени човјек коме је дијете било болесно, и више од тога, чак и ђавоимано, мјесечар, гдје каже да га дух баца у ватру, у воду, ломи га, и довео га је, каже, ученицима Христовим који нису могли да га излијече. И моли Га: Ако можеш ти, исцијели га. Христос њему каже: Ако можеш ти вјеровати, истим питањем које је он поставио Њему, кроз које је тај човјек пројавио своје маловјерје, рекавши: Ако можеш, Господе. И онда је Он њему рекао: Ако ти можеш вјеровати, исцијелиће се син твој. Он је казао; Господе, вјерујем, помози мом невјерју, навео је владика Методије.

-Нико не може Исуса исповједити као Христа Помазаника и Сина Божјег, осим Духом Светим. То је рекао Господ својим ученицима кад Га је исповједио Петар као Исуа, Исуса Христоса као Помазаника Божјег. Он је рекао: Не рекоше ти то тијело и крв, односно природа људска, твоја памет, разум, него ти је то рекао Отац мој Који је на Небесима. Сви ми овдје, који смо се окупили такло нас је то небеско, очински Његов загрљај и љубав и пројавила се и пробудила у нама вјера и утврђујемо је тако што долазимо у храм и молимо се, утврђујемо своју вјеру у Бога која је, као и код овог родитеља, вјерујемо, али Господе, помози нашем невјерју.

-Онда је Господ исцијелио његовог сина, а ученици који су до тада чудеса чинили и исцјељивали болесне, хроме лијечили, из ђавоиманих истјеривали демоне, насамо питају да не чују други Исуса зашто то они нису могли урадити. А Он каже: Због вашег маловјерја, јер да имате вјере колико зрно горушично онда бисте могли рећи овом брду: Помјери се и измјести из овога у оно друго мјесто. Али, овај род, онда наставља, говори за демоне, који су били тог дјечака обузели, се само изгони молитвом и постом. Дакле, добили смо два крила духовна од Господа на којима човјек и душа људска лети Богу у висине и којима се штити овдје од свих демонских искушења на земљи, то је молитва и пост. Молитва као разговор и стремљење ка Богу, стремљење душе ка Њему и разговор с Њим, а пост као крајње уздржање од, не само хране тјелесне и других сувишних земаљских ствари, него и од лоших помисли, што је најважније да се од тога уздржавамо, а кад се уздржавамо од лоших мисли оне коријен свих лоших дјела“, поучавао је Његово преосвештенство.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести