Владика Григорије: Срж вјере је љубав према Богу и љубав према другом човјеку

Published On: 15/08/2023

У недељу 10. по Духовима, 13. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ диселдорфски и немачки г. Григорије служио је свету архијерејску Литургију у Петропавловом манастиру у Требињу.

Владика Григорије одржао је јеванђеоску бесједу окупљеном народу:

-Драга браћо и сестре, ево опет једног Јеванђеља које нам говори о вјери. Ако би мене неко питао, као што питају ученици у светом Јеванђељу, зашто га ми не могосмо исцјелити, могли бисмо одговорити једноставним речима зато што ми немамо фокус, савременим језиком речено. Ако замислим ученике, апостоле Христове као људе којима је дошао један младић, кога мучи незгодна и непријатна болест – мјесечарство, и ако је тражио од њих да га исцјеле, вјерујем, да су они прво, као људи, помишљали Боже, шта ли ће људи рећи ако га ми не исцјелимо, шта ће људи рећи ако не успијемо, да ли људи гледају шта ми то радимо па како ли ће они реаговати ако будемо неуспјешни. Тако је њихов фокус, њихова вјера отишла у сасвим другом правцу, пољуљана је, ометена и није усмјерена на прави начин и ка правом циљу. Зато, када они кажу Господу ево, био је и ми га не могосмо исцијелити, Он их, на неки начин, грди и каже им зашто сте маловјерни, те има каже да га не могоше исцијелити због њиховог невјеровања, односно, због тога што нису били фокусирани на то као што је Он фокусиран, на љубав према другом човјеку, на његову муку, на његову бригу, на његов бол, на његову невољу него су били фокусирани на себе, фокусирани су били на друге, само не на оно на шта треба да буду.

Како тада, тако и данас, ми људи, гријешимо у тој истој ствари. Када на примјер нешто радимо, нешто градимо, играмо неки спорт или било шта да радимо, ми увијек мислимо шта ли ће рећи људи на ово што ми радимо, увијек се бринемо како ли ће људи на то реаговати. Тако онда не радимо добро оно што радимо. Потребно је, како каже данашње Јеванђеље, вјере колико зрно горушичино, потребно је мало концентрације да оно што је најважније, на оно што је сама срж вјере, а то је љубав према Богу и љубав према другом човјеку. Зато Христос исцјељује овога кога је мучила та невоља и за кога се његов отац моли. Господ заповједа ономе који мучи да изађе из човјека. Браћо и сестре, вјере, о којој нам говори ово Јеванђеље, значи усредсређеност, вјера значи фокусираност ка ономе циљу.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Најновије вести