Папски државни секретар допутовао у Јужни Судан

Published On: 15/08/2023

Папски државни секретар кардинал Пјетро Паролино започео је у понедељак, 14. августа, четвородневну посету Јужном Судану како би исказао солидарност Цркве са катастрофом која је погодила регион Малакал и нагласио потребу мирног решавања тренутних проблема. 

Папски државни секретар, кардинал Пјетро Паролини, стигао је у понедељак, 14. августа, у Џубу, главни град Јужног Судана. Последњих дана кардинал је боравио у Анголи, где је рукопроизвео новог надбискупа Пенемотеа. Први дан посете проведиће у Џуби, затим два дана у бискупија Малакал и завршно у четвртак, 17. августа, у Румбику.

Надбискуп Џубе Стефан Амеју Мартин Мула, говорио је за локалне медије о значају посете кардинала Паролина. Такође, уприличена ће бити и посета бискупији Малакал, јер га је лично позвао бискуп Стефан Нјодхо Адор Мајвок да сведочи о тамошњој ситуацији. Свакоме је позната ситуација у Малакал: природних катастрофа, поплаве уз катастрофе изазване људским радом, рекао је надбискуп Амеју.

Затим је додао да кардинал Паролино наставља задатак мирног деловања који је папа Фрања поверио Цркви и политичким лидерима. Напоменао је да је то друга самостална посета кардинала Паролина овој афричкој држави, назвавши га изразом папине љубави према народу Јужног Судана. Свети Отац је посетио Јужни Судан у фебруару ове године након опсежних напора Цркве да се пронађе мир између супарничких фракција.

У вези са мирним процесом који је у току, надбискуп Амеју је нагласио да Црква стално покушава подстаћи све да се придржавају протокола мирног споразума и позива државне лидере да граде мир у својим земљама. Надбискуп је напоменуо да би се избори требали одржати до краја 2024. и нагласио да су они један од фактора мира на поменутим просторима.

Извор: Vatican News

Најновије вести