Поглавар Албанске цркве изразио подршку Митрополиту тулчинском Јонатану

Published On: 18/08/2023

Предстојатељ Албанске Православне Цркве Архиепископ тирански Анастасије назвао је апсурдном пресуду јерарху Украјинске Правослвне Цркве Митрополиту тулчинском Јонатану. Писмо архиепископа Анастасија објављено је на сајту тулчинске епархије.

„Са дубоком тугом пратимо болна искушења Вашег вољеног Преосвештенства и Ваше изабране пастве“, написао је предстојатељ Албанске Православне Цркве Архијереју Украјинске Правослвне Цркве, који је у Вињичком суду осуђен на 5 година затвора.

Архиепископ Анастасије је гарантовао за свога сабрата, епископа тулчинског, делећи његово страдање, сведочи по својој моћи „о зверствима над праведним православним свештенством, благочестивим народом, као и славним светињама Украјине“.

„Молимо се, брате, да те Бог ојача, да се „покажеш слугом Божијим: у великом трпљењу, у тузи, у недостатцима, у потреби, у невољама, у ударима, у тамницама“ (2 Кор. 6: 4-5)“, написао је албански првостолник. Уверавајући митрополита Јонатана у непрестане молитве за њега, Његово Блаженство је пожелео архијереју Украјинске Правослвне Цркве да, „придруживши се хору новомученика“, нађе снаге да „одоли садашњем апсурдном прогону“.

Митрополит канонске Украјинске Православне Цркве Јонатан (Јелецких) осуђен је 7. августа на пет година затвора. Осуђен је по четири члана Кривичног законика Украјине: „За радње које имају за циљ насилну промену или рушење уставног поретка, за задирање у територијални интегритет и неповредивост Украјине, за нарушавање равноправности грађана у зависности од њихове расне, националне, регионалну припадност, за правдање, признавање законитог, негирање оружане агресије на Украјину”.

Извор: Global Orthodox

Најновије вести

Повезане вести