Свечана прослава Преображења у Сентандреји

Published On: 20/08/2023

На празник Преображења Господњег, 19. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан угостио је најпре у Сентандреји председника Републике Србије Александра Вучића, са којим је разговарао о положају Епархије будимске и српске заједнице у Мађарској уопште. Преосвећени владика је затим дочекао и Милорада Додика, председника Републике Српске и Жељку Цвијановић, српског члана Председништва Босне и Херцеговине.

Лидери српског народа су затим присустовали празничном вечерњем богослужењу у Преображењској цркви у Сентандреји. На крају вечерње службе, Преосвећени владика Лукијан је благословио славске дарове и пререзао колач поводом славе Преображењске цркве. Владика је најпре захвалио овогодишњем куму славе, председнику Републике Српске Милораду Додику, а затим и госпођи Жељки Цвијановић, српском члану Председништва.

Његово Преосвештенство је затим посебно поздравио председника Републике Србије којег је овом приликом одликовао Орденом Епархије будимске првог реда, за посебно старање за Епархију будимску као и за подршку српском народу у Мађарској у напорима за очување верског и националног идентитета. Председник Вучић је затим срдачно захвалио на високом одликовању и указаној части која обавезује да се подршка Председника и других институција Републике Србије, Епархији будимској настави у циљу очувања нашег народа на овим просторима.

Затим је у порти Преображењске цркве отпочео културно-уметнички програм и обраћање председника Републике Српске Милорада Додика, кума овогодишње славе.

Председник Додик је нагласио значајну улогу оваквих сабрања, а посебно овог у Сентандреји где је ове године кум славе. Председник Додик је затим захвалио Његовом Преосвештенству Епископу будимском г. Лукијану за труд и заслуге за српски народ током целог свог вишедеценијског служења, и за то га је одликовао највишим државним одликовањем – Орденом Републике Српске на ленти. Председник Додик је посебно нагласио и улогу владике Лукијана у периоду борбе за слободу нашег народа током ратних година, као и његов допринос Српској Крајини.

Преосвећени Владика је примивши ово одликовање бираним речима захвалио председнику Додику и народу Републике Српске.

Сабранима се обратила и госпођа Жељка Цвијановић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине, поручивши да само јединство српског народа може допринети опстанку а затим је захвалила Преосвећеном епископу Лукијану на труду који улаже да би српски православни народ у Мађарској сачувао свој идентитет.

Хор Свети Стефан Дечански и КУД Табан приредили су културно-уметнички програм.

Извор: Епархија будимска

Најновије вести