Епископ Атанасије: Радост Духа Светога сви можемо осетити и доживети

Published On: 22/08/2023

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у недељу 11. по Духовима, 20. августа 2023. године, свету архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Ивању код Пријепоља.

Саслуживали су парох сјенички протојереј-ставрофор Андрија Јанковић, парох великожупски јереј Радан Драгутиновић и протођакон Иван Савић.

Велики број парохијана ивањске парохије сабрао се код светог храма да дочека свог епископа, да учествује у Божанској Литургији и причести се Божанским даровима Господа нашега Исуса Христа.

Владика је сабрани верни народ поздравио пригодном пастирском беседом у којој је, између осталог, рекао: – Овај свет пролази кроз разна догађања и сва она заокупљују пажњу човека. Само ако би пратио сва та догађања, чак и да не учествује у њима, човек је у опасности да се у том мноштву изгуби. А ми, без обзира на то, имамо своју главну тему живота, ради које и живимо, ради које и постојимо, без обзира на то кроз каква догађања свет пролази. Главна тема и смисао нашег живота јесте наше спасење. Ради вечног спасења постојимо, ради вечног спасења живимо, за вечно спасење и вечни живот се боримо.

– Отац наш Небески послао је Сина Свога да нас Он води, руководи и учи, да крчи пред нама пут, да се држимо за Њега. Да нас избави из таме, бесмисла и беспућа, да нас ослободи од Сатане, његове власти и његових замки.

Преосвећени је подсетио на речи које су чули апостоли на брду Тавор када се Христос преобразио пред њима: – Чили су потврду Оца Небескога о Христу, када је рекао: Ово је Син Мој љубљени, који је по Мојој вољи, Њега слушајте. На ове речи требамо посебно да обратимо пажњу. Христос, Богочовек, у лику човечијем, обучен у људску природу, јесте Син Његов, који је по Његовој вољи. Значи, Он је такав какав треба човек да изгледа, да буде. Човек каквог жели Отац Небески. Као да говори: Када сам стварао свет и човека у њему, Ја сам желео да човек буде такав. И Он жели да нас уобличи да будемо такви као Христос.

– С друге стране, Сатана, кнез овога света, непријатељ Божији и непријатељ људски, жели да ми будемо његови најамници, да радимо за њега, да се човек оубличи њему. И он свакоме прилази са намером да тражи плодове демонске делатности. И то треба да чују сви они који су ангажовани у злу, у преварама, лажима, клеветама, они који живе нечасним животом, недостојним човека. Да се увек на то подсећају да ће Сатана, кнез овога света, од њих тражити своје плодове. Наша је намера и жеља да радимо за Христа, да радимо за Оца Небескога, јер, како каже песма, ми смо деца Неба, Оца Небеског, и за Њега желимо да доносимо плодове. Плодови нашег рада, нашег живота, свакога дана, да буду по Богу, за Царство небеско. Плодови делатне љубави према Богу и према ближњему.

– Бићемо питани од своје савести, бићемо питани и од Господа, и то пред анђелима и светитељима, у једном трену ће бити прегледан цео наш живот, за кога смо то били ангажовани, за кога смо радили. Жеља нам је да Господ наш, Који је сав свој живот положио за наше спасење, види да, као што у Њему Сатана нема ништа, ни у нама нема ништа. То можемо постићи само ако се одрекнемо грешног начина живота, окренемо леђа греху, кроз исповест избришемо грешну прошлост и започнемо изнова, у покајању за оно што смо грешили, пријатан и богоугодан живот. Да Отац наш Небески и за нас каже да смо и ми Њему по вољи. Радост Духа Светога сви можемо осетити, сви доживети. И грешници, када се исповеде и одрекну грешног живота, биће одмах прихваћени од Христа. Довољно је да Му се обратимо молбом: Господе опрости, милостив буди мени грешноме! У љубави се обраћати Богу и Његовој Пречистој Матери, Која нас воли као и Свога Сина. У радости да дочекамо и прославимо предстојећи Њен празник, и да што више наликујемо на Сина Њеног, охрабрио је Епископ Атанасије верни сабрани народ, да истраје на путу спасења и, уз помоћ Мајке Божије, преброди сва искушења која га буду постизала.

Старешина храма Успења Пресвете Богородице и парох ивањски протојереј-ставрофор Дамјан Јанковић је са црквеним одбором и својим парохијанима приредио, у сали парохијског дома, трпезу љубави за све присутне. Ту у сали Преосвећени је похвалио парохијане за њихов труд и љубав коју показују у уређењу храма и градњи парохијског дома и пожелео да што пре, својим радом и уз помоћ добрих људи, доврше започето богоугодно дело које напредује добрим корацима.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести