Епископ Исихије: Сви смо богати у Господу, јер имамо боголике дарове

Published On: 28/08/2023

Господ Христос је учитељ, Који учи животу вечном, учитељ у закону међу народом Божјим, рекао је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије у проповеди утемељеној на светом Јеванђељу недеље 12. по Духовима на светој Литургији коју је служио у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Обреновцу.

Саслуживали су архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић и више епархијских свештенослужитеља, док је појао хора „Свети Јоаким и Ана“ под управом др Габријеле Вучај. Посебно свечани тон сабрању дало је рукоположење ђакона Илије Јокића из Ваљева у чин свештеника. Беседио је владика Исихије:

– Јеванђељски одломак о младићу који од Господа Христа – благог и доброг учитеља тражи упутство о задобијању вечног живота (Мт 19, 16- 30), учи нас да је доброта особина која припада само Богу, а она наша је само одраз Његове доброте као што је и наша боголика природа одраз Његове природе, а наша љубав, усрђе и милосрђе одрази божанских особина које нам је Господ дао. Те особине јесу узвишене и сви ми људи, који носимо боголику природу, јесмо богаташи. Господ Христос младића подсећа на познате старозаветне заповести, које се односе на наш живот и наше ближње: не убиј, не чини прељубу, не укради, поштуј оца и матер, љуби ближњег као себе самог… Младићу су оне изгледале недовољно, као што и нама изгледају, те било ко од нас који се озбиљније труди може да падне у искушење да тражи „виша“ и „савршенија“ знања и упутства, а у ствари закон Божји је савршен и он нам јесте пут у живот вечни, указао је ваљевски архијереј. Речима: „Ако хоћеш да будеш савршен, продај све што имаш и подај сиромасима па хајде за мном…“, Господ Христос одговара на питање младића о додатном чињењу за стицање Царства небеског.

Делом милосрђа ми се наизглед лишавамо земаљских добара, али само наизглед, јер тиме испуњавамо савршенство закона и наша добра постају добра на небу, добра која одликују Самог Бога. Ми се на тај начин сједињујемо са Господом… Сви смо богати у Господу, јер имамо боголике дарове. Колико год да смо спољним мерилима богати или сиромашни, здрави или болесни, испуњени или неиспуњени. Сви имамо тај огроман завет који смо добили. То нас, такође, упућује да своје ближње гледамо као богате и да им и материјално послужимо, али још више да им кроз добра дела дајемо доброту божанску, доброту благословену и, по својој мери и љубави, будемо извор воде живе и спасења.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести