Фоча: Призив Светог Духа за почетак школске године

Published On: 04/09/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански господин Хризостом 1. септембра 2023. године служио је молебан призива Светога Духа на почетку нове школске 2023/24. године у Богословији “Свети Петар Дабробосански” у Фочи.

Саслуживали су протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић, декан Богословског факултета, протојереј проф. Љубомир Пријовић, ректор Богословије Светог Петра Дабробосанског, јереји Милош Јањић, Синиша Божић, Ранко Ковач, Вјекослав Јовановић и ђакона Младена Старовића.

Након молебана, Високопреосвећени митрополит обратио се ректору, професорима и ђацима поводом почетака нове школске године:

-Науке Господње не усвајају се само умом, односно разумом, већ и срцем и цијелим нашим бићем. Сјетимо се јављања Исуса Христа Луки и Клеопи док су ишли за Емаус. Тамо се каже да им срца њихова (Луке и Клеопе) горјеше док им је Господ објашњавао шта се требало десити са Исусом Христом. Дакле, отворите очи срца ваших и умове ваше да добру науку Господњу видите и препознате, да је усвојите и као највеће ваше богатство носите са собом. Веома је битно, драги ученици, да ви своје професоре видите и доживљавате као ваше духовне очеве, духовне родитеље, који су овдје вас ради. Све ваше проблеме и дилеме рјешавајте у разговорима и савјетима са њима, као што сте до сада то рјешавали са вашим физичким родитеима код ваших домова.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести