Заупокојена Литургија и опело игуманије Теоктисте

Published On: 07/09/2023

У манастиру Успења Пресвете Богородице у Ђаковици служена је 6. септембра 2023. године заупокојена Литургија са опелом блаженопочившој игуманији овог манастира мати Теоктисти (Полексији Кастратовић) рођеној 1936. године, крштеној у овом храму у коме је верно служила 40 година свог живота.

Заупокојену Литургију служио је Епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење Епископа новобрдског господина Илариона, викара Патријарха српског Порфирија и двадесет и два свештенослужитеља из епархија рашко-призренске и нишке, у присуству верника који су пристигли из разних делова Косова и Метохије и других делова Србије и Црне Горе.

Велики број монаха и монахиња са призренским богословцима су молитвеним појањем испратили нашу мати Теоктисту, у народу познату као сестру Пољку. Бираним речима у својим беседама од мати Теоктисте опростили су се владика Теодосије и протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, који су говорили о њеном животу несебичне љубави према Христу, њеном трпљењу, вери и поуздању у Бога.

Беседу по прочитаном Јеванђељу је изговорио владика Теодосије који је говорио о мати Теоктисти и њеном животу целом посвећеном Богу и ближњима.

 “Блажен је пут којим данас идеш душо, јер ти је припремљено место покоја”.

-Овим речима псаламског прокимена данас испраћамо нама милу и најљубљенију мати Теоктисту из овог земаљског привременог живота у онај лепши небески живот у царству Божијем. Ако на некога могу да се односе ове речи псалмопојца Давида, заиста се оне односе на нашу мати Теоктисту. Њен цео живот на земљи био је блажен у Господу. Од рођења међу браћом и сестрама Господ је њу изабрао да му служи овде на земљи. Још као дете научена од својих родитеља предавала се молитви и Господу. Завршила је она школе и овде у Метохији и у Црној Гори, касније у Призрену педагошку академију. Била је учитељица, оно што је највише волела да ради, а то је да учи и васпитава децу Божију. Али у та тешка времена ратна и поратна није могла да нађе своје место међу колегама, међу колегама са којима је живела и радила. Тада се тражило од људи нешто друго, не оно што је било највредније код нас Срба, а то је вера и служба Богу. Тражило се да буде одана идеологији, партији , новом времену које је настало. Не хотећи да се одрекне Господа, молитве, часног крста, свега што је од малена чини да буде оно што јесте, она напушта своју службу, и промишљу Божијом, захваљујући овде присутном нашем оцу Милутину и преосвећеном епископу Павлу, она налази свој нови дом овде у Ђаковици, цркви у којој је крштена, у коју је радо долазила код својих кумова Ђорђа и Данице. Она овде под трошним сводовима мале кућице у овој обитељи налази свој скромни дом”, казао је владика Теодосије у беседи.

У порти пред гробом мати Теоктисте сабранима се обратио њен дугогодишњи духовник протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић.

-У понедељак док смо ми још увек славили попразништво празника Успења пресвете Богородице коме је овај манастир посвећен, док је сунце познавало залазак свој нама овде, у исто време то исто сунце објављивало је зору неког новог дана људима неким у некој далекој земљи. Обрадова се игуманија Теоктиста онима који дођоше и рекоше, хајдемо у дом Господњи. Дођоше Свети анђели Господњи да испуне молитву и жељу мати Теоктисте која је говорила, једном молих од Господа а то је да живим у дому Господњем у све дане живота мога и да гледам лепоту Господњу. И испуни Господ жељу и молитву сестре Пољке, опростите што тако кажем, јер то говорим овој чистој души коју познајем више од педесет и пет година. Поживе баш овде, у овој цркви, у овом манастиру, овде у Ђаковици у дому мајке Божије којој данас одлази“, овим речима се отац Милутин опростио од свог духовног чеда, мати Теоктисте.

Напустила нас је наша многовољена мати, а добили смо у њој молитвеницу пред престолом Божјим за све нас и наш народ.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести