Патријарх Данило шаље поруку поводом почетка нове школске

Published On: 08/09/2023

Његово Блаженство Патријарх румунски истиче да је „у дигиталном и секуларизованом друштву, где се занемарују духовне вредности, а често промовишу невредности и пролазни узори, потребно поново преселити образовање на учење које проистиче из Јеванђеља смерна и милосрдна љубав Христова“.

„У породици, у Цркви и у школи, релевантно је капитализовати формативне специфичности веронауке, што доприноси афирмацији вечне вредности и достојанства људске личности, као и смањењу веронауке. негативних ефеката савремене кризе идентитета и оријентације“, напомиње Његово Блаженство.

Хришћанско учење – извор светлости и причешћа

На почетку школске 2023-2024 године честитамо и благосиљамо ученике, родитеље, баке и деке, наставнике и професоре, позивајући их да са родитељском љубављу негују хришћанско учење у свом животу.

Свето Писмо истиче важност учења за људски живот: „Држите се науке и не остављајте је, чувајте је, јер је то живот ваш“ (Приче Соломонове 4, 13); „Сети се себе и учења; истрајавајте у томе, јер ћете тиме спасти себе и оне који вас слушају“ (1. Тимотеју 4, 16). Свети Апостол Павле показује корист од стицања учења из Светог Писма: „Све што је раније написано, написано је за учење наше, да трпљењем и утехом, који долазе из Писма, имамо наду“ (Рим. 4) .

Истовремено, Апостол незнабожаца упозорава на опасност од погрешног учења: „Да више не будемо деца ношена таласима, ношена амо-тамо сваким ветром учења, преваром људи, њиховим лукавством. , на сплеткарење заблуде, а држећи се истине, у љубави, узрастајмо у свему за Њега, Који је глава – Христос“ (Еф. 4, 14-15). „Учитељ“ (Мт. 23, 10) и „Светлост света“ (Јн. 8, 12) јесте Господ Исус Христос, Онај који је рекао: „Ја сам васкрсење и живот; ко верује у мене, ако и умре, оживеће“ (Јн. 11, 25).

Извор: Румунска Православна Црква

Најновије вести