Сестринство манастира Светe Лидијe код Патријарха српског

Published On: 08/09/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 6. септембра 2023. године у Патријаршијском двору у Београду сестринство манастира Светe Лидијe из Аспровалте.

Поздрављајући драге госте из Грчке, патријарх Порифирије је нагласио да је подвиг сестара Свете Лидије чудесни пример хришћанског добротољубља и подсетио да је њихов манастир током деведесетих година прошлог века био уточиште за хиљаде српских малишана који су били принуђени да напусте своје домове у ратом захваћеној Републици Српској, Славонији, Крајини, Босни, Херцеговини, Косову и Метохији. – У вашем манастиру хиљаде Српчића су нашли свој други дом. Несебично сте им пружили храну и одећу, али и оно што је најважније – вашу љубав, која је дечјим душама била неопходна за правилно и здраво одрастање. Својим подвигом показали сте да су љубав и саосећање најјачи лек за рат и насиље – поручио је патријарх Порфирије.

Манастир Свете Лидије широм света је познат по дечјем прихватилишту у којем је у протеклих три деценије боравило више од 20 хиљада малишана из свих православних земаља, а међу њима највише српске младежи из Републике Српске. Школа у Аспровалти је током ратних деведестих година прошлог века привремено претворена у српску школу како би се деци из ратом захваћених подручја омогућило да у миру наставе своје школовање. Организовано је слање конвоја помоћи српском народу, сестринство је проналазило донаторе и хранитеље за ратну сирочад, као и стипендије ученицима и студентима и збрињавало српске рањенике са свих ратишта.

Оснивач и дугогодишњи духовник сестринства Свете Лидије блажене успомене архимандрит Теофил Зисопулос за сва доброчинства према српском народу одликован је Сретењским орденом Републике Србије, орденом Његоша првог реда Републике Српске и највишим признањем Српске Православне Цркве, орденом Светог Саве првог реда.

Да би вршиле своју мисију монахиње су, између осталог, основале највећу црквену штампарију на Балкану, прву црквену радио и телевизијску станицу у Грчкој, изградиле су модеран дечји камп који може да прими више стотина деце, баве се издаваштвом и другим активностима које на савремен и модерном човеку приступачан начин преносе учење Православне Цркве.

Најновије вести