Епископ Иларион: Свети Јован показује пут својим животом

Published On: 12/09/2023

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Његове Светости, началствовао је 11. септембра 2023. године на светом евхаристијском сабрању у цркви Рођења Светог Јована Крститеља на Петловом брду, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља.

У поучној беседи, Преосвећени епископ је рекао да нам Свети Јован показује један пут својим животом који мало ко од нас може да подражава у пуноћи, али свако од нас може да га подражава у мери која је сразмерна његовој снази и његовом подвигу. Свети Јован нам говори и сведочи и вапије да је подвиг пут ка Истини, ка Царству Небеском, труд, одрицање, пост, молитва и то није сврха само само себи, ни пост, нити молитва, нити било која врста труда, нити Бог жели да се човек пати и мучи, и да је то Богу потребно, него, то је пут сазревања људске душе, људског бића да би могло да постане причасно и сједињено са вечним животом.

Наше живљење је, како је Апостол говорио, на небесима, а ми треба целокупним животом, подвигом навише, да се припремамо за ту тајну која нас очекује. Најбитније у нашем животу је када будемо стали пред Господа, пред анђеле, пред светитеље, пред апостоле који ће да суде заједно са Господом Христом. Заправо, свакога дана треба свој живот тако да постављамо, да га посматрамо са те тачке и сваки дан онда човек може да доживљава тај суд Божји, а суд Божји је свака врста тескобе, непријатности, онога што ми зовемо искушење, које ако прихватимо са добром вером, благом вером, које прихватимо као нешто добро што нам од Бога долази, полако нас припрема за тај коначни суд, за коначни сусрет у пуноћи са Господом који нам непрекидно долази.

Извор: Тв Храм

Најновије вести