Митрополит Јоаникије: Кроз ријечи Светог Јована Крститеља дјелује Божја истина

Published On: 12/09/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије служио је на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру. Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске и епархија нишке и браничевске.

Пре светог причешћа, словом архипастирске беседе се сабранима обратио митрополит Јоаникије, подсетивши на време када је Свети Јован почео са проповедањем доласка Господа Исуса Христа:

-Многи су осјетили силу његове ријечи, да кроз његову ријеч дјелује Божија истина, правда и љубав и многи су се покајали, многе су се савјести препородиле, рекао је и додао да су многи помишљали да је он Месија кога чекају, али је он указивао на Христов долазак и на Христово божанство.

Митрополит је рекао да је кроз Светог Јована сам Господ био присутан међу људима, он је крштавао водом за покајање, а Господ је дошао да прими крштење и устроји тако бању поновнога рођења: -Свети Јован, говорећи о Христу као јагњету које иде на заклање, указивао је на Његову жртву, крсно страдање, али је свакако имао откривење о Њему и знао је да ће Онај који дарује живот, побиједити смрт”, рекао је и додао да нама грешним људима није познато шта је то смирење, али када видимо какво је и одакле извире смирење Светога Јована Крститеља, можемо да схватимо природу смирења, која происходи из највећег богопознања. Није смирење оно што ми мислимо, да неки човјек сједи, скрушава се и презире себе тек тако, не мора да значи да је то смирење, оно је врхунац врлина, оно је Христова врлина. Господ Исус Христос је дошао и показао највеће смирење, а то смирење је већ видио Свети Јован Крститељ и зато је имао толики ауторитет и поштовао га је чак и безбожни Ирод,

Осврнувши се на то како је због великог греха Свети Јован јавно изобличио Ирода, те је утамничен, Митрополит је рекао:- Ријеч Божију су многи покушали да утамниче, од безбожног Ирода, па до многих Ирода и до наших дана. Како је јака ријеч Божија и како она шиба, оштрије је од било које шибе кад истина погоди човјека! Свети Јован, имајући такву одговорност, да иде путем истине и да је свједочи, казао је ту ријеч знајући шта ће га снаћи, ишао је за јагњетом које узима на себе гријехе свијета, уподобио се јагњету које иде на заклање и био је заклан као јагње Божије без икаквога свога гријеха”, рекао је Владика и нагласио да је много заклања било на овоме свијету, али никад раније да је на једној страни била правда Божија и истина Божија, а на другој страни земаљска сила и власт, лаж, гријех пакост, тама. То је био судар никада страшнији, страшнији је био само на Велики петак, рекао је и додао да је одсијецањем главе Светог Јована, Ирод био поражен и зло је био разоткривено.

Извор: Митрополија црногорксо-приморкса

Најновије вести