Освећење споменика Патријарху Арсенију III Чарнојевићу у Руском Селу

Published On: 12/09/2023

Његово Преосвештенство Српски православни Епископ банатски Господин Никанор је у суботу 9. септембра 2023. године у Руском Селу служио Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице, осветио споменик Патријарху Арсенију III Чарнојевићу и одслужио помен у порти храма.

Овом догађају присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, народни посланик Миленко Јованов, градоначелник Кикинде Никола Лукач са члановима градског већа, чланови Удружења ратних добровољаца 1912-18. њихових потомака и поштовалаца и други уважени гости.

Арсеније III Чарнојевић био је Архиепископ пећки и Патријарх српски од 1674. до 1690. године под турском влашћу и потом црквени поглавар православних Срба у Хабзбуршкој монархији од 1690. до 1706. године. На основу привилегија које је добио за српски народ извршио је прву организацију Српске Православне Цркве на подручју Аустријског царства. Личност Патријарха Арсенија III историја препознаје као веома значајну за опстанак српског народа у изузетно тешким временима и околностима. Срби тог времена су тешком муком сачували своју веру, традицију, културу и језик и предали нама у наслеђе.

Његово Преосвештенство је у беседи нагласио потребу за очувањем православне вере коју смо од предака примили који су се у борили и изборили да сачувају душу народа. Поштовањем предака наши потомци имају будућност. Ако изгубимо себе, изгубићемо Србију али ако сачувамо предање светих предака сачуваћемо Србију и нас у њој. Преосвећени Владика је честитао на подизање велелепног споменика и на очувању молитвеног сећања на велике људе као што је и Патријарх Арсеније III Чарнојевић.

Историја Руског Села је нераскидиво повезана са ратницима и добровољцима из Балканских и Првог светског рата који су оформили ново насеље у оквиру Руског Села пре једног века, основали Црквену општину и подигли храм. После голготе Првог светског рата српски народ из Херцеговине, Лике, Црне Горе, Босне, Далмације, Баније али и из Баната долази у ово место да започне нови живот. Насељавајући ове просторе носили су са собом своје најдрагоценије имање а то је свест о сопственом идентитету, вери и пореклу. Управо због тога све сеобе на овом подручју обједињавају српски народ у једну заједницу у којој нема места деобама и поделама. Ове године Руско Село обележава стогодишњицу оснивања колоније – новог насеља, које је у једном периоду своје историје носило назив Чарнојевићево зато што је својевремено то био посед породице Чарнојевић. У порти рускоселског храма налази се гробница породице Чарнојевић, тако да се кроз историју Руског Села може сагледати и историја Срба у Банату. Споменик Патријарху Арсенију долази као круна напора да се очува сећање на наше славне претке и захвалност за њихово наслеђе и жртву. Споменик је дело рускоселца Душана Беловића, учитеља у пензији.

Министар Селаковић је истакао да смо открили споменик једном великом сину српског народа патријарху Арсенију трећем Чарнојевићу, човеку захваљујући коме је крајем 17. века српски народ, који се нашао у чељустима великих сила и борби великих царстава задесила тешка невоља. На чело велике сеобе стао је патријарх Чарнојевић и повео свој народ који је, између осталог и овде на северу Баната у околини Кикинде, у Руском Селу, нашао свој нови дом.

Свечаност је завршена културно-уметничким програмом у коме су учестовали Српски хор Свети Серафим Саровски из Зрењанина и Академско друштво за неговање музике „Гусле“ из Кикинде.

Извор: Епархија банатска

Најновије вести